IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Sixt си осигури доставката на 100 хил. електромобила на китайската BYD

Цялата поръчка трябва да бъде осъществена до 2028 г. според ново споразумение за партньорство между двете компании

14:52 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Германия компания за отдаване на коли под наем Sixt се ангажира да закупи около 100 хил. електромобила от китайския концерн BYD през следващите години съгласно ново споразумение за партньорство, подписано от двете фирми, съобщава Ройтерс.

Според първия етап от споразумението Sixt ще поръча няколко хиляди изцяло електрически превозни средства от BYD, първите от които ще бъдат достъпни за европейските клиенти на компанията през четвъртото тримесечие на 2022 г.

След това Sixt ще закупи още около 100 хил. електрически превозни средства до 2028 г.

Освен това BYD и Sixt са се съгласили да проучат възможностите за сътрудничество в различни региони на света.

Sixt заяви, че ще стане първата компания за автомобили под наем в Европа, която ще предлага превозни средства на BYD, като първият достъпен за клиентите модел ще бъде електрическият SUV BYD ATTO 3.

Компаниите за автомобили под наем свиха бизнеса си по време на пандемията от коронавирус и много от тях не успяха да се върнат към силните си позиции отпреди Covid, дори когато търсенето се възстановява. За втора поредна година кризата във веригата на доставки, подхранвана от глобалния недостиг на полупроводници, ограничава производството на автомобили и оставя автоконцерните с по-малко превозни средства, които да продават на фирми за отдаване под наем.

„Много компании за отдаване на автомобили под наем редуцираха автопарка си по време на пандемията и не могат да възстановят автопарковете си към нормалните им размери сега, когато търсенето се увеличава", коментира Андреас Шифелхолц, управляващ директор на сайтa за сравнение на автомобили под наем Check24.

Сред най-големите фирми за отдаване на автомобили под наем в Европа само Avis Budget Group и Sixt успяха да се върнат към нивата на автопарка си от 2019 г., показват отчетите на компаниите. Europcar Mobility Group и Hertz Global Holdings Inc, които обявиха фалити на фона на срива на туристическата индустрия през 2020 г., все още не са възстановили предишния си размер.

Някои фирми за автомобили под наем превърнаха засилването на търсенето в поток от печалби. Според съизпълнителния директор на Sixt Александер Сикст цените няма да паднат скоро.

„Оценяваме, че цените ще бъдат на това ниво поне през по-голямата част от 2023 г.", казва той. Разходите за туристически настанявания, самолетни пътувания и нови автомобили са се увеличили през последните години, докато цените на автомобилите под наем са в застой от десетилетие, твърдят от Sixt. „Тези неотдавнашни корекции ще се запазят“, допълва Сикст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още