IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството и доставките на Rivian растат през третото тримесечие

Компанията е успяла да изгради 7363 автомобила и да достави 6584 превозни средства

12:05 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. е успял да изгради общо 7363 автомобила в своята фабрика в Нормал, Илинойс, и е доставил 6584 превозни средства през третото тримесечие, съобщава Ройтерс. Производството на компанията през разглеждания период се увеличава с 67% на тримесечна база.

Rivian също така повтори производствената си цел за 2022 г. от 25 хил. превозни средства, което тласна цената на акциите ѝ нагоре със 9% в часовете преди старта на редовната търговия в Ню Йорк.

Подкрепената от Amazon.com Inc. компания произведе 4401 и достави 4467 автомобила през предходното тримесечие.

Съперникът на Rivian и автомобилен производител с най-висока пазарна оценка в света Tesla Inc. не успя да надмине пазарните очаквания за доставки през третото тримесечие, когато обяви своите данни в понеделник (3 октомври).

В последния си тримесечен отчет Rivian заяви, че очаква по-висока оперативна загуба за цялата година поради нарастващите разходи.

За да заздрави своите позиции в глобалната автомобилна индустрия, компанията сключи сделка с германската група Mercedes-Benz за съвместно производство на електрически микробуси в Европа.

Сътрудничеството с Mercedes идва в решаващ момент за Rivian. Компанията изпитва трудности при увеличаването на производството в своята фабрика в Илинойс, тъй като прекъсванията във веригата на доставки и нарастващите цени на суровините я принудиха да съкрати работните места и да забави производствения си график.

От началото на годината към септември цената на акциите на Rivian се е понижила с около 68%.

Споделянето на разходите за европейски монтажен завод с Mercedes би трябвало да помогне на стартъпа, който изгори 1,2 млрд. долара пари в брой през второто тримесечие, да натрупа спестявания, които да използва за изграждането на планирания втори завод в САЩ през 2025 г.

В края на миналия месец сръбският министър-председател Ана Бърнабич обяви, че Rivian ще открие център за научноизследователска и развойна дейност в страната. Според съобщения в сръбските медии Rivian планира да открие 200 работни места в страната и ще работи в Сърбия чрез местното си дъщерно дружество Rivian SE Europe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още