IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира да увеличи значително производството на Model Y и 3

В миналото компанията често си е поставяла амбициозни цели и след това ги е намалявала

12:30 | 01.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla планира да увеличи значително производството на най-продаваните си електромобили Model Y и Model 3 през четвъртото тримесечие и да продължи този растеж, като увеличи производството взаводите си в Остин и Грюнхайде край Берлин до 2023 г., предава Ройтерс. 

Американската компания планира да произведе близо 495 000 автомобила Model Y и Model 3 през последното тримесечие на 2022 г., става ясно от вътрешнофирмени планове, разгледани от агенцията в петък.

Това би било с около 40% повече от средната прогноза на анализаторите.  

Мъск и Tesla имат опит в посочването на амбициозни цели, които компанията невинаги постига. През април например Мъск заяви, че Tesla може да постигне 60% ръст на доставките. До юли компанията намали тази цел до 50% за тази година.

Амбициозната цел бе постигната въпреки продължаващите рискове по веригата за доставки, забавящата се икономика, нарастващата конкуренция и намаляващите обеми на поръчките на Tesla. Но прогнозата ѝ, която обхваща следващите четири последователни тримесечия, поставя амбициозна цел за производство на почти 495 000 автомобила Model Y и Model 3 за четвъртото тримесечие на тази година. Тези два модела съставляват около 95% от продукцията на Tesla.Производствените планове ще позволят на концерна да надмине прогнозирания ръст на световния пазар на автомобили с близо 10 пъти през 2023 г. с увеличение на производството с над 50 % за годината.

 Засега компанията не коментира статията.

А според Bloomberg Tesla е напът да обяви рекордни доставки за тримесечието, тъй като гигантът в областта на електрическите превозни средства се опитва да се възстанови от затрудненията във веригата за доставки, които ограничиха производството по-рано тази година.

Общите данни ще бъдат публикувани този уикенд, след като Tesla приключи продажбите в полунощ в петък, последния ден от тримесечието. Доставките са един от най-внимателно следените показатели от инвеститорите, тъй като са в основата на финансовите резултати на концерна и представляват барометър за потребителското търсене на електромобили.

Компанията на Илон Мъск се стреми да запази позицията си на пазарен лидер в момент, в който нови и утвърдени производители на автомобили атакуват пазара на електрическите превозни средства, за да се възползват от прехода от двигатели с вътрешно горене. Базираната в Остин, Тексас, компания увеличава производството в най-новите си заводи в родния си град и близо до Берлин.

Според 16 анализатори, анкетирани от Bloomberg, доставките в световен мащаб през третото тримесечие може да са достигнали близо 358 000 автомобила. Тази оценка не включва някои от по-новите прогнози на анализаторите.

"Смятаме, че увеличаването на темповете на производство на фабриката в Остин, както и продължаващото нарастване на производството в Берлин  позиционират Tesla да надмине прогнозите за доставките в световен мащаб", казва Бен Кало от Robert W. Baird в изследователска бележка. Кало очаква общи доставки от 385 000 единици.

Всяко доближаване до консенсусната цифра би означавало рекорд за Tesla, чийто предишен максимум на доставките беше малко над 310 000 в началото на тази година. През второто тримесечие доставките рязко спаднаха поради свързаните с Covid спирания на производството в Шанхай, част от по-широките предизвикателства, които главният изпълнителен директор Илон Мъск нарече "ад за веригата за доставки".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още