IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla вече е произвела над 3 млн. автомобила

Над една трета от тях са произведени в Китай

16:12 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на Tesla Илон Мъск съобщи, че компанията е произвела над 3 млн. автомобила, от които 1 млн. в завода ѝ в Шанхай, съобщава Investing.com. 

"Поздравления за гигазавода в Шанхай за производството на милионния автомобил! Общият брой на произведените Tesla сега надхвърля 3 милиона", отбелязва Илон Мъск. Той направи това съобщение след месеци на блокади и недостиг на части в Китай, които застрашиха производството на Tesla.

През юли компанията за производство на електромобили обяви, че е доставила 254 695 превозни средства през второто тримесечие, което представлява увеличение от 26,5 на сто на годишна основа.

Tesla обаче остава малък играч в сравнение с автомобилните гиганти, се казва в публикацията. Toyota например е доставила над 10 милиона превозни средства само през 2021 г. В началото на годината Tesla заяви, че планира да увеличава доставките си на автомобили с 50 процента годишно.

Освен в завода си в Шанхай американският автомобилостроител произвежда коли и в заводите си във Фримонт, щата Калифорния, в Остин, щата Тексас, и край Берлин. През юли Tesla съобщи, че в най-големия й завод, във Фримонт, са произведени 2 млн. автомобила.

През юни Мъск посочи, че иска да възобнови успешната работа на завода в Шанхай и изрази съжаление, че предприятията на Tesla в Берлин и Остин са "пещи за пари" и губят милиарди долари заради затруднения с веригите за доставка и производствени проблеми.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Да произвеждат сега , че като пуснат електрическият Москвич , знае ли се ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още