IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпът Joby подаде заявление в Япония за сертифициране на своите летящи таксита

Следващата стъпка, ако компанията получи сертификат, е търговска реализация на превозните средства

14:02 | 18.10.22 г. 1
Снимка: Joby Aviation
Снимка: Joby Aviation

Американският стартъп за въздушни таксита Joby Aviation Inc., който е подкрепен от автомобилния гигант Toyota Motor Corp., е подал заявление до японското министерство на транспорта за сертифициране на своите превозни средства, докато се подготвя да реализира търговска услуга за въздушен градски транспорт, съобщава Ройтерс.

Joby, в който Toyota е инвестирала 394 млн. долара, проектира и изгражда изцяло електрически превозни средства, които излитат и кацат вертикално с вертикално излитане и кацане (eVTOL).

През май стартъпът получи сертификат от Федералната администрация за авиацията в САЩ (FAA), което му позволява да започне търговски операции с конвенционални самолети.

Базираната в Калифорния компания трябва да преодолее още регулаторни препятствия в САЩ, преди нейните петместни eVTOL да могат да превозват пътници.

Сертификатът на FAA е едно от трите основни регулаторни разрешителни, които са от ключово значение за търговската експлоатация на такситата, централен елемент от услугата на Joby за градска мобилност, която трябва да заработи през 2024 г.

През февруари пилотиран прототип на въздушното такси на стартъпа претърпя злополука по време на тест в базата на Joby в Калифорния, като не е съобщено за наранявания на тестовия пилот.

През първото полугодие компанията е изразходвала по 62 млн. долара на тримесечие.

Joby излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC).

Компанията се конкурира с други стартъпи като BETA Technologies, Lilium и Volocopter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хмм ... интересна концепция , стъпва на работещи такива системи за вертикално излитане Bell Boeing V-22 Osprey ... Тези съм ги пропуснал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още