IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш мениджър на Tesla е привлечен от индийски стартъп за електрически тротинетки

Манудж Хурана, който работи в Tesla от март 2021 г. до юли 2022 г., е назначен за вицепрезидент на Ather Energy

14:59 | 04.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бивш мениджър в индийския бизнес на Tesla Inc. се присъединява към местния стартъп за електрически тротинетки Ather Energy Pvt – една от най-добре финансираните нови компании в този сектор, който вече привлича рекордно големи инвестиции, съобщава Bloomberg.

Манудж Хурана, който напусна поста директор „Политика и бизнес развитие“ в местното звено на Tesla през юни, ще изпълнява ролята на вицепрезидент в Ather от следващата седмица, споделя източник, запознат с темата.

Компанията е базирана в Бангалор, Южна Индия.

Ather, която се конкурира с други местни стартъпи, включително с Ola Electric, тази година набра 128 млн. долара от инвеститори, включително от Hero MotoCorp Ltd. и Националния фонд за инвестиции и инфраструктура на Индия.

Компанията е един от редицата играчи на този пазар, който се очаква да надхвърли 150 млрд. долара до 2030 г. – приблизително 400-кратно увлечение спрямо сегашната му стойност.

Очаква се индийските потребители все по-масово да се насочват към електрическите превозни средства, тъй като страната се бори с проблемите около замърсяването, като Индия се нарежда на първо място в света по лошо качество на въздуха.

Финансирането с рисков и частен капитал в индийски фирми за електрическа мобилност е напът да надхвърли 1 млрд. долара за първи път през 2022 г., тъй като продажбите в сектора нарастват стабилно, изчислява Bloomberg New Energy Finance.

Хурана се присъединява към Tesla през март 2021 г. Американският производител на електрически автомобили, управляван от милиардера Илон Мъск, се сблъска с редица предизвикателства в Индия относно данъците върху вноса и натиска за изграждане на местна фабрика. Компанията се стреми да договори с местното правителство по-ниски мита за своите превозни средства, за да може да тества пазара и евентуално да разположи производствени мощности, като част от продукцията ще се изнася з други пазар.

През август индийски държавни служители споделиха пред Ройтерс, че правителството обмисля намаляване на митата за вноса на електрически автомобили до 40% дни след като Tesla призова за тяхното редуциране. За електромобили на цена под 40 хил. долара, като тук се включват стойността на самия автомобил, застраховката и превоза, правителството на Индия обмисля да намали митото до 40% от 60% в момента.

За електромобили на цена от или повече от 40 хил. долара вносните такси ще бъдат съкратени от 100% на 60 на сто.

Tesla твърди, че понижаването на митата за електромобилите до 40% ще направи този тип превозни средства по-достъпни и ще стимулира продажбите. Това предизвика рядък обществен дебат сред автомобилните концерни дали подобен ход противоречи на целта на Индия да увеличи вътрешното търсене.

Въпреки това правителството подкрепя съкращаването, ако компании като Tesla успеят да осигурят известни ползи за местната икономика, като например производство на местно ниво.

Индийските министерства на финансите и търговията, както и държавният мозъчен тръст Niti Aayog, председателстван от премиера Нарендра Моди, обсъждат предложението и всички заинтересовани страни ще бъдат запитани, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още