IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призова руското правителство за контрол над цените на автомобилния пазар

Западните санкции ще свият годишните продажби под 1 млн. превозни средства за първи път в историята, предупреждава шефът на „АвтоВАЗ“

22:43 | 16.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Русия Владимир Путин призова правителството да наложи контрол върху цените на автомобилите, след като представител на индустрията заяви, че санкциите на Запада могат да свият годишните продажби под 1 млн. превозни средства за първи път в историята.

Продажбите на автомобили в страната намаляват с над 60% към момента тази година, като обемите може да се окажат по-малко от една четвърт от тези преди десетилетие, според Максим Соколов, ръководител на най-големия руски производител на автомобили „АвтоВАЗ“.

Част от тазгодишния спад се дължи на оттеглянето на чуждестранните производители като Renault и Mercedes-Benz, както и на срива в търсенето поради масовата мобилизация заради конфликта в Украйна.

В основаната на пазарния спад стои обаче пониженият стандарт на живот сред руснаците и по-високите цени, както и проблемите около осигуряването на произведени отвъд граница автомобилни части на фона на множеството санкции срещу Москва.

Поради недостига на компоненти най-новият модел „Лада“ слезе от производствената линия без въздушни възглавници и антиблокиращи спирачни системи.

Разговаряйки с високопоставени служители, Путин призна, че ситуацията "не е лесна" и поиска от правителството да помисли за по-достъпни коли, което предполага, че цените се повишават несправедливо.

„Обръщам внимание на необходимостта от постоянен контрол върху ценообразуването, за да не може при тези затруднения, които всички усещаме, включително и логистиката, да не се злоупотребява и да не се повишават неоснователно цените на пътните превозни средства“, изтъква руският държавен глава.

Министърът на търговията Денис Мантуров заяви пред Путин, че работата на производствените линии на руските автомобилни компании се ускорява - включително при „АвтоВАЗ“, ГАЗ, „Камаз“ и УАЗ.

Според Мантуров производството на "Москвич", марка от съветската епоха, която изчезва от полезрението след разпадането на Съветския съюз - ще бъде възобновено до края на месеца в бивш завод на Renault.

Той обаче отбелязва също, че пазарът е бил подкрепен от заеми и субсидии за производителите, добавяйки, че 55 хил. автомобила са били продадени с държавна подкрепа тази година.

Мантуров предлага да се разшири преференциалното финансиране на автомобили за военнослужещи, изтъквайки: „Днес можем да говорим за очертаваща се тенденция към възстановяване на индустрията“.

Соколов изрази значително по-скромен оптимизъм.

Според него броят на продадените коли в Русия тази година ще падне под 1 милион – за първи път в съвременната история на страната.

„Миналата година бяха малко над 1,6 (милиона). С Божията воля, тази година ще бъдат 670 000-700 000 (превозни средства)“, заяви Соколов.

За сравнение, през 2012 г. в страната са продадени около 3 млн. превозни средства, преди да започне спад, предизвикан до голяма степен от предходната вълна от санкции през 2014 г., когато Русия анексира Крим от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Те па едни превозни средства...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Индийците имат едни триколки с двутактови двигатели ... Пробвайте с тех да вдигнете продажбите , ако не тръгне далаверата с масквича ... :))) ... за азиатският стандарт се води кола ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още