IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква оттегляне на всички японски автомобилни марки от своя пазар

Mazda и Mitsubishi може да последват примера на Toyota и Nissan, прекратявайки своите операции в страната

16:22 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като през септември Toyota Motor Corp. обяви, че ще прекрати производството на автомобили в Русия поради прекъсване на доставките на основни материали и части, а по-рано тази седмица Nissan Motor Co. продаде своите активи на московски институт с опция за обратно изкупуване, още две японски компании може да напуснат руския пазар, съобщава „Автоновости дня".

Автомобилните производители Mazda и Mitsubishi разглеждат възможността за пълно оттегляне от Русия, информира в. „Комерсант".

В края на септември Bloomberg съобщи, че Mazda Motor обмисля да напусне за постоянно руския пазар заради прекъснатото производство на фона на продължаващите проблеми във веригите на доставки. Компанията съобщи, че оттеглянето ѝ е в процес на обсъждане и тя не вижда път за рестартиране на производството в Русия.

Говорителят на Mazda Акира Мачида заяви, че концернът е започнал разговори с партньора си в Русия Sollers и други участници на пазара там. Mazda продаде около 30 хил. коли в страната през 2021 г. и все още не е взела решение за бъдещето на местните си служители, допълва Мачида.

Mitsubishi все още не е съобщила официално за подобни планове. Руското звено на марката заяви пред „Комерсант", че продължава „да работи както обикновено“.

Въпреки това, по един или друг начин, всички японски концерни вече са напът да се откажат от производствената си дейност в Русия.

Руският автомобилен пазар се срина след нашествието на страната в Украйна, като доставките спаднаха с над 80% през май и юни. „Автоваз“, която държавата придоби от френската Renault, увеличи дела си от продажбите в последните месеци наред с китайските компании, които запълниха празнината, оставена от западните и японски марки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още