IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda обмисля край на производството си в Русия

Японският автомобилен концерн не вижда път за възстановяване на производството си в страната

14:13 | 25.09.22 г. 3
Mazda присъства в Русия от 2012 г. Снимка: Bloomberg LP
Mazda присъства в Русия от 2012 г. Снимка: Bloomberg LP

Mazda Motor обмисля излизане за постоянно от Русия, след като нашествието в Украйна е спряло производството на японския автомобилен производител в страната, предава Bloomberg.

Компанията съобщи, че оттеглянето ѝ е в процес на обсъждане и тя не вижда път за рестартиране на производството в Русия, след като изданието Yomiuri съобщи за решението ѝ да напусне страната. Базираната в Хирошима автомобилна компания произвеждаше коли за руския пазар в източния град Владивосток от 2012 г. насам.

Говорителят на Mazda Акира Мачида заяви, че компанията е започнала разговори с партньора си в Русия Sollers и други участници на пазара там. Тя е продала около 30 хил. коли в страната през 2021 г. и все още не е взела решение за бъдещето на местните си служители, допълни Мачида.

По-рано тази седмица друга японска компания Toyota Motor също съобщи, че ще спре производството на автомобили в Русия за постоянно, тъй като не вижда начин за възобновяване на дейностите.

Много заводи в Русия спряха производство и пуснаха служители в принудителен отпуск заради недостиг на високотехнологично оборудване вследствие на санкциите и напускането на западни производители, след като Москва изпрати въоръжени сили в Украйна на 24 февруари.

Руският автомобилен пазар се срина след нашествието на Владимир Путин в Украйна, като доставките спаднаха с над 80% през май и юни. „Автоваз“, която държавата придоби от Renault, увеличи дела си от продажбите в последните месеци наред с китайски компании, които запълниха празнината, оставена от западни и японски марки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
На тях коли и без тва не им трябват, те сега минават на танкове. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Нема страшно , ще ги заместят с Москвич-412 , след 3г. ще стартират производството и на година ще монтират по 365 броя , след 5г ако вървят добре нещата и има търсене ще вдигнат летвата на 730 броя ... Японците не знаят с кой си имат работа ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Те са си самодостатъчни, няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още