IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda ще търси начин да намали зависимостта си от китайските доставчици на авточасти

Автомобилопроизводителят не е могъл да получи чипове и ключови авточасти от Шанхай заради блокиранията против коронавируса

16:15 | 13.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Mazda Motor Corp заяви, че ще помоли своите доставчици на авточасти да увеличат запасите в Япония и да произвеждат компоненти извън Китай, след като блокиранията заради коронавируса в Шанхай дестабилизираха доставките и нарушиха процеса на производство, пише Ройтерс.

Апелът от базирания в Хирошима, Япония автомобилопроизводител подчертава уявзимостта на веригите на доставки, които бяха подложени на тест от пандемията и геополитическото напрежение, като това доведе до несигурност за бизнеса.

Във вторник Mazda отчете оперативна загуба от 144,4 млн. щатски долара за първото тримесечие на японската финансова година - резултат, дължащ се на прекъсванията заради мерките против заразата в Китай.

Mazda посочи, че е доставила чипове и ключови авточасти в Китай, за да бъдат сглобени, но не е било възможно да ги получи от Шанхай заради блокиранията в града.

Дори директните доставчици на Mazda да бяха европейски и японски компании, те все още имат части, идващи през Китай, каза Такеши Мукаи, страши управляващ изпълнителен директор в Mazda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още