IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat ще върне на американския пазар електрическата версия на популярния модел 500

Следващата есен концернът ще представи произведена в САЩ версия, която ще се появи на пазар в началото на 2024 г.

12:54 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската автомобилна марка Fiat, собственост на Stellantis NV, обяви, че ще върне обратно на американския пазар електрическата версия на своя популярен градски автомобил – Fiat 500, през 2024 г., приблизително три години, след като изтегли модела от САЩ, съобщава Bloomberg.

Fiat 500e, който в момента се произвежда в завода „Мирафиори“ в Торино, Италия, се представя добре в Европа - той се нарежда на трето място в региона сред електромобилите по продажби, изоставайки единствено от Model Y и Model 3 на Tesla, изчислява Jato Dynamics.

Fiat планира да представи произведена в САЩ версия на модела следващата есен, като продажбите ще започнат в началото на 2024 г., посочва Оливие Франсоа, глобален ръководител на марката Fiat.

Stellantis, създадена от сливането през 2021 г. между Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA Group, инвестира 30 млрд. евро в разработването на електрически автомобили и софтуер, като планира да пусне в продажба 75 и се насочва към повече от 75 напълно електрически модела до 2030 г. Главният изпълнителен директор Карлос Таварес обеща да предостави на всяка марка на групата достатъчно ресурси, за да електрифицира своята гама и да докаже своята сила  на пазара.

Тласъкът към тотална електрификация представлява сериозна смяна на политиката спрямо управлението на Серджо Маркионе, покойният главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler, който съживи автомобилния производител чрез фокусиране върху марките Jeep и Ram. Той пренебрегна електромобилите, заявявайки, че това е технология, която единствено ще гори пари.

Маркионе вкара отново Fiat на американския пазар през 2011 г. след 30-годишно отсъствие с мащабна рекламна кампания и самостоятелни търговски обекти. Той се обзаложи, че моделът Fiat 500 може да се конкурира успешно с британския Mini Cooper, като същевременно изпълни обещанието към администрацията на президента Барак Обама да продава на американците по-икономични коли.

Но ниските цени на бензина възродиха любовта на американците към големите пикапи и SUV автомобили и продажбите на стилния субкомпактен модел достигнаха своя връх през 2014 г. Fiat Chrysler, който изпитваше затруднения при постигането на федералните цели за икономия на горивото, пусна в продажба електрическата версия на модела при цена от 20 000 долара.

Единственият модел на Fiat в САЩ в момента е конвенционалният кросоувър Fiat 500X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още