IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis призова да бъдат спрени от движение 276 хил. коли в САЩ заради проблем с възглавниците

Предупреждението се отнася за собствениците на моделите Dodge Magnum, Dodge Challenger, Dodge Charger и Chrysler 300

18:15 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията-майка на Chrysler Stellantis призова собствениците на 276 хил. по-стари автомобила в САЩ да не използват превозните средства, след като през последните седем месеца бяха докладвани три смъртни случая при катастрофи, свързани с дефектни нагнетители на вградените предпазни възглавници с марка Takata, съобщава Ройтерс.

Предупреждението се отнася за собствениците на моделите Dodge Magnum (произведен 2005-2010 г.), Dodge Challenger, Dodge Charger и Chrysler 300.

Stellantis посочва, че са налични резервни въздушни възглавници от страната на водача за онези автомобили, подлежащи на сервизната акция от 2015 г.

Повече от 30 смъртни случая по света и стотици наранявания в превозни средства на различни производители на автомобили са свързани с проблем с нагнетителите на предпазните възглавници на японската компания Takata, които могат да експлодират, наранявайки пътниците и водача.

Stellantis обяви, че е направила повече от 150 опита за контакт, за да убеди собствениците на превозните средства, участващи в трите катастрофи, да извършат ремонт.

Повечето от обявените смъртни случаи са свързани с инциденти с превозни средства на Honda Motor.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) потвърди, че двама души са загинали в различни катастрофи с Dodge Charger от 2010 г., при които са експлодирали инфлаторите на страничните въздушни възглавници на Takata.

Stellantis каза, че в трети инцидент също вероятно става въпрос с повреда на нагнетителите на Takata.

NHTSA казва, че е наясно с няколко други предполагаеми повреди на нагнетителите  в превозни средства на други автомобилни производители. В агенцията има регистрирани около 400 наранявания в САЩ, вследствие на проблеми с въздушните предпазни възглавници на Takata.

През последното десетилетие повече от 67 млн. предпазни възглавници на Takata са били подложени на сервизна акция в САЩ и общо над 100 млн. броя по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още