IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis обмисля да построи още две фабрики за батерии в Северна Америка

Компанията ще обяви официално изграждането на трети завод до второто тримесечие на следващата година

13:00 | 19.10.22 г.
Изцяло електрическият Jeep Avenger SUV, представен на автомобилното изложение в Париж. Снимка: Bloomberg L.P.
Изцяло електрическият Jeep Avenger SUV, представен на автомобилното изложение в Париж. Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis ще се нуждае от четири завода за батерии за електрически превозни средства в Северна Америка до 2030 г., заяви главният оперативен директор на компанията за региона Марк Стюарт по време на форум, организиран от Ройтерс.

Автомобилният производител вече обяви, че ще изгради две фабрики за батерии – една в Индиана и друга в Канада, като обмисля още два завода, разположени в САЩ, Канада или Мексико, посочва Стюарт по време на събитието в Детройт.

Първите два завода са планирани да бъдат въведени в експлоатация през 2025 г.

„До второто или третото тримесечие на 2026 г., ако пазарът продължи по пътя, по който върви, ще имаме нужда третият завод да заработи, най-късно в началото на 2027 г. Вече преговаряме за изграждането на трети и евентуално четвърти завод“, изтъква Стюарт.

Заводът в Индиана е съвместно предприятие с южнокорейската Samsung SDI, докато фабриката в Канада ще бъде изградена с конкурента на Samsung, LG Energy Solution. Партньорите за третото и четвъртото съоръжение все още се обсъждат, добавя Стюарт.

Той очаква Stellantis да обяви официално изграждането на трети завод до второто тримесечие на 2023 г.

Попитан дали концернът е отворен към идеята работниците в съвместните заводи за батерии да бъдат представлявани от профсъюза United Auto, Стюарт каза, че това зависи от работниците, но компанията е отворена към идеята.

„Ние приветстваме обединението на тези заводи“, изтъква ръководителят.

Стюарт посочи, че през последните две седмици Stellantis е решила почти да удвои годишния производствен капацитет за своите електрически лекотоварни търговски превозни средства до повече от 200 000 броя. Amazon.com е сред клиентите на Stellantis, за които са осигурени доставки на електрическите микробуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още