IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD понижава цените на три от своите електрически модели в Китай

Компанията се позовава на нарастващите цени на батериите и планираното прекратяване на някои планове за държавни субсидии

10:59 | 23.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен производител BYD Co Ltd повишава цените на три от своите електрически модела в диапазона от 2 хил. юана (279,86 долара) до 6 хил. юана, съобщава Ройтерс.

Компанията се позовава на нарастващите цени на батериите и планираното прекратяване на някои планове за държавни субсидии в Китай.

Според BYD националната субсидия за редица електрически и водородни превозни средства в Китай изтича на 31 декември 2022 г., а цената на суровините за батерии продължава да расте през втората половина на годината.

След като премахна бензиновите превозни средства от своя продуктов микс тази година, BYD, по-ефективно от всеки друг автомобилен производител, успя да се възползва от набора от стимули за покупка на електрически автомобили на Пекин и местните китайски власти.

Общите продажби на BYD, отнасящи се за изцяло електрически и плъгин хибридни коли, се увеличават с 250% през първите девет месеца на годината до 1,2 млн. броя.

В края на октомври компанията отчете нетна печалба за третото тримесечие в размер на 5,72 млрд. юана (788,75 млн. долара), което представлява ръст от 350% спрямо същия период на 2021 г. Печалбата на BYD за първите девет месеца нараства с 281% до 9,31 млрд. юана (1,28 млрд. долара).

Конкурентът на компанията Tesla също беше принуден да намали цените на своите модели, продавани в Китай, през октомври. Концернът понижи цените за базовите версии на Model 3 и Model Y с 9%, слагайки край на серията от ценови повишения в индустрията на фона на някои признаци за смекчаване на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Ба си статията.Бе последно за увеличения или намаления на цените става дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още