IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск вижда Южна Корея като водеща инвестиционна дестинация за Tesla

Милиардерът е разговарял с президента на страната Юн Сук-йол, посочвайки, че ще вземе окончателно инвестиционно решение след цялостен преглед на условията

11:50 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск смята Южна Корея за най-добър кандидат за инвестиции, съобщава Bloomberg, цитирайки кабинета на президента на азиатската страна Юн Сук-йол.

Това мнение е изразил милиардерът по време на виртуална среща с Юн. Мъск е казал, че ще вземе окончателно инвестиционно решение след цялостен преглед на условията, включително на тези, свързани с работната ръка и технологиите.

Мъск е представил пред южнокорейския президент своя план да изгради нова гигафабрика в Азия за електрически превозни средства. Основният завод на Tesla в региона се намира в Шанхай, Китай – най-голямото производствено съоръжение на компанията в света с капацитет от над 1 млн. превозни средства.

Мъск е изразил готовност да инвестира активно в зарядната инфраструктура за електромобили в Южна Корея и значително да разшири сътрудничеството в рамките на веригата на доставки с корейски компании. Предприемачът очаква покупките на части от местни доставчици да нараснат до поне 10 млрд. долара до 2023 г., информират още от кабинета на Юн.

Tesla вече купува много произведени в Южна Корея автомобилни части, включително от LG Energy Solution Ltd., дългогодишен доставчик на батерии на американската компания.

Перспективите пред LG Energy са положителни отчасти поради увеличеното производство в завода на Tesla в Шанхай, изтъква анализатор от Daol Investment & Securities Co.

LG Energy заяви през юни, че ще вложи 452 млн. долара за изграждане на нова производствена линия за батерийни клетки тип 4680, станали популярни около Tesla.

Южна Корея също така е и дом на два от най-големите автомобилни производителя в света - Hyundai Motor Co. и Kia Corp., както и на други производители на батерии като SK On Co. и Samsung SDI Co. Азиатската страна вижда електрическите превозни средства, батериите и полупроводниците като ключови двигатели на растежа на икономиката и счита своите високотехнологични мрежи за доставка със САЩ за жизненоважни.

Отношенията между Южна Корея и САЩ бяха обтегнати през август, когато администрацията на американския президент Джо Байдън подписа своя Закон за намаляване на инфлацията, който изключва данъчни облекчения за електрически превозни средства, сглобени отвъд граница.

Но Южна Корея не е единствената страна в Азия, която ухажва Tesla.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо заяви през август, че иска американската компания да произвежда електрически автомобили в неговата страна, а не само батерии, и е готов да отдели необходимото време, за да убеди Мъск да предприеме мерки в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още