IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vingroup изгражда нова фабрика за електромобилни батерии във Виетнам

Съоръжението ще разполага с годишен капацитет от 5 гигаватчаса и ще произвежда литиево-железни фосфатни батерии

13:13 | 24.11.22 г.
Работници на производствена линия в завода за батерии на VinFast във Виетнам. Снимка: Bloomberg L.P.
Работници на производствена линия в завода за батерии на VinFast във Виетнам. Снимка: Bloomberg L.P.

Vingroup стартира строителството на нова фабрика за батерии, тъй като най-големият конгломерат в частния сектор на Виетнам планира да изгради вътрешна верига на доставки за своя бизнес с електрически превозни средства, съобщава Nikkei Asia Review.

Фабриката, разположена в централната виетнамска провинция Ха Тин, представлява съвместно предприятие между дъщерното дружество на Vingroup, VinES Energy Solutions, и китайския производител на батерии Gotion High-Tech.

В проекта ще бъдат вложени общо 6,3 трлн. донга (254 млн. долара), като съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от 5 гигаватчаса (ГВтч). Търговската експлоатация трябва да стартира през третото тримесечие на 2024 г.

Новата фабрика ще произвежда литиево-железни фосфатни батерии (LFP), които не изискват скъпи суровини като кобалт и никел.

Напредъкът в технологичните разработки на LFP батериите позволява да се увеличи пробегът на електромобилите – основен недостатък на тази технология в близкото минало. Китайските компании вече внедряват с бърз темп тези батерии, предлагайки електрически коли на по-ниски цени.

Автомобилният производител VinFast, собственост на Vingroup, планира да започне износ на електромобили още тази година. Батериите, произведени в новия завод, вероятно ще бъдат използвани в неговите превозни средства.

„Фабриката също така ще отвори нови възможности за развитие за виетнамската електрическа мобилност и индустрията за чиста енергия“, изтъква главният изпълнителен директор на VinES Фам Туй Лин.

Vingroup започна строителството на първата си фабрика за батерии за електромобили през декември 2021 г., която трябва да стартира работа до края на годината.

През септември VinFast стартира доставките на своята първа партида от 100 изцяло електрически превозни средства на местни клиенти, съобщи Ройтерс.

VinFast, който поставя началото на своите производствени операции през 2019 г., се подготвя да се разшири на пазара в САЩ, където се надява да се конкурира с традиционните автомобилни производители и със стартъпите чрез своите два изцяло електрически SUV модела - VF8 и VF9, включително чрез лизинг на батерии за намаляване на покупната цена.

„Първата партида от 5000 бройки VF8 ще бъде насочена за пазарите в САЩ и Северна Америка. Масовото производство ще започне от следващата седмица“, споделя ръководителят на глобалния бизнес на VinFast Ли Тхи Тху Туй в кулоарите на церемонията по стартирането на доставките в завода на компанията в провинция Хай Фон, Виетнам.

Компанията е регистрирала почти 65 хил. резервации в световен мащаб и очаква да продава годишно 750 хил. електрически коли през 2026 г., предлагайки първоначално електрическите VF8 и VF9.

През март VinFast заяви, че ще изгради монтажен завод в Северна Каролина, САЩ, с първоначален годишен капацитет от 150 хил. електромобила. През юли компанията се обърна към кредитори, за да набере най-малко 4 млрд. долара финансиране за проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още