IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW удвоява инвестициите за модернизиране и разширяване на своя завод в Унгария

Компанията ще вложи до 2 млрд. евро в комплекса в Дебрецен, за да изгради съоръжение за производство на батерии

19:46 | 25.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BMW AG удвоява размера на инвестициите в своя унгарски завод до 2 млрд. евро, добавяйки към плановете съоръжение за сглобяване на високоволтови батерии, което ще създаде повече от 500 работни места, съобщава Bloomberg.

Обособяването на производство в комплекса на германската автомобилна група в Дебрецен ще ѝ помогне да рационализира логистиката за електромобилите, които ще използват архитектурата на проекта Neue Klasse.

Производството на автомобили и батерии е планирано да започне до края на 2025 г.

Заводът в Дебрецен е в основата на усилията на BMW да надвие Tesla Inc., която продължава да доминира при глобалните продажби на електрически модели. Със своята нова платформа, фокусирана върху електромобилността, базираният в Мюнхен производител иска да намали разходите за изграждане на клетки наполовина и да увеличи пробега и скоростта на зареждане с 30% в сравнение с настоящите модели.

„В Дебрецен изграждаме най-модерния завод в света“, изтъква Милан Неделкович, член на управителния съвет на BMW. „Нашите инвестиции подчертават нашия систематичен подход към внедряването на електрическа мобилност“, добавя той.

В Дебрецен клетките ще бъдат обединявани в метален корпус, който след това ще бъде интегриран в долната част на автомобила. Изграждането на съоръжението за сглобяване на батерии, което ще се простира на около 140 хил. квадратни метра, вече е започнало.

В същото време китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) подписа сделка на стойност 7,3 млрд. евро за строежа на втория си завод за производство на батерийни клетки в Европа, превръщайки Унгария във все по-важен електромобилен център в региона. Инвестицията, най-голямата досега за страната, цели да снабдява редица автомобилни производители със заводи в непосредствена близост, включително Mercedes-Benz Group AG и Stellantis NV.

Най-големият производител на електромобилни батерии в света вече доставя своите продукти на BMW от фабрика си в Ерфурт, Германия.

BMW планира да произвежда 150 хил. автомобила годишно в Дебрецен, който се намира на около 180 км източно от Будапеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още