IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW: Подобрените вериги на доставка ще повишат рентабилността ни през 2023 г.

Дефицитът на чипове вероятно ще продължи да помрачава операциите на концерна до средата на следващата година, заяви ръководителят на производството в BMW

16:34 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стабилизирането на веригите на доставки може да осигури силно подобрение на рентабилността през 2023 г. за BMW AG, заяви директорът на производството в германската група Милан Неделкович в интервю за Ройтерс в Лайпциг, Германия.

От производствена гледна точка Неделкович не очаква маржовете да спаднат.

„Продължаващият недостиг при предлагането и необходимостта от повторно планиране на производството доведоха до известен смут. Ясното подобрение на нашите маржове може да бъде в резултат единствено на стабилизирането, което виждаме на този фронт“, добавя той.

Недостигът на полупроводници вероятно ще продължи да оказва влияние върху операциите на производителя на автомобили поне до средата на следващата година, изтъква Неделкович.

Запитан за новите ограничения при износа в САЩ, които възпрепятстват достъпа на Китай до американската технология за полупроводници, Неделкович каза: „Това технологично разделение със сигурност се увеличава. Но не е възможно взаимозависимостта да изчезне изведнъж – индустрията е твърде силно свързана, за да стане така“.

Европа изостава от САЩ в амбициите да постигне независимост при доставките на полупроводници, добавя Неделкович.

BMW намали прогнозата си за маржа на оперативната печалба през март за своя автомобилен бизнес до диапазон от 7-9% спрямо предишната оценка от 8-10% поради въздействието на руската инвазия в Украйна. Концернът заяви през август, че очаква малко по-слаби продажби за 2022 г. спрямо данните за 2021 г.

Все пак продажбите на BMW през третото тримесечие отбелязаха по-малък спад в сравнение с първите две тримесечия, отчасти поради възстановяването в Китай.

Но тъй като ситуацията на европейския енергиен пазар и при веригата на доставки остава несигурна, Неделкович отказа да прогнозира точно какво ще бъде производството през следващата година.

BMW заяви, че може да намали употребата на газ с 15% в заводите си в Германия, за да помогне за стабилизиране на енергийните доставки чрез мерки като понижаване на температурите, но Неделкович предупреди, че това зависи от метеорологичните условия през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още