IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW сви с 15% потреблението на газ в Германия и Австрия, очаква умерен растеж догодина

Годината за компанията в Китай е като „увеселително влакче“, споделя финансовият директор Николас Петер

18:13 | 26.09.22 г.
Главният финансов директор на BMW Николас Петер. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният финансов директор на BMW Николас Петер. Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група BMW AG очаква автомобилният ѝ бизнес да достигне горния край на своя целеви диапазон за марж на оперативната печалба от 7 до 9% през 2023 г., съобщава Ройтерс. Концернът прогнозира и лек ръст на продажбите, сподели по време на кръгла маса главният финансов директор на BMW Николас Петер.

През третото тримесечие търсенето в Китай се възстановява, след като през първото полугодие автомобилната индустрия в страната се сблъска с коронавирусните мерки, които ограничиха производството и доставките на компоненти, сподели Петер, описвайки годината в азиатската страна като „увеселително влакче“.

В Европа поръчките остават силни, но търсенето отслабва в Германия и Великобритания, докато пазарът запазва стабилност във Франция, Испания и Италия, добави финансовият директор.

Производителят на луксозни автомобили очаква да достигне целта си от 10-процентен дял на изцяло електрическите коли при общите продажби за тази година, около 245 хил. електромобила, и прогнозира този дял да нарасне до около 400 хил. броя през 2023 г.

Попитан как BMW реагира на недостига на природен газ в Европа, Петер посочи, че групата е намалила потреблението на газ в Германия и Австрия с 15% и очаква да свие допълнително употребата му.

„Проблемът с газа няма да има никакво пряко въздействие върху нас тази година“, заяви Петер, добавяйки, че досега не са забелязали съкращения на производството в мрежата от доставчици.

Volkswagen и Mercedes-Benz представиха планове за действие в извънредни ситуации през изминалата седмица, ако техните доставчици не успеят да осигурят нужните части, включително увеличаване на поръчките от неевропейски партньори.

Петер не предоставя подробности за това дали BMW предприема подобни мерки, но каза, че компанията е развила много по-тесни отношения със своите доставчици след недостига на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още