IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW спира временно производството в Лайпциг поради недостиг на компоненти

Около 3000 служители в съоръжението ще работят с намалено работно време

14:17 | 30.08.22 г.
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Заводът на германската автомобилна група BMW AG в Лайпциг спира работа за два дни, съобщава Automobilwoche.

Това засяга работата на около 3000 от общо 5000 служители в обекта. Те ще работят на съкратено работно време.

Спирането се дължи на недостиг на компоненти, свързани с охладителната система на автомобилите, споделя компанията.

Една от общо двете компании доставчици на завода в Лайпциг в момента се сблъсква с проблеми по доставките на необходимите компоненти. Продуктите на тази компания се използват при моделите, сглобявани във фабриката на BMW в Мюнхен, включително Gran Coupé и Active Tourer.

От BMW добавят, че производството на батерии остава незасегнато, както и това на пластмасови компоненти. В Лайпциг се изграждат батерийните модули за изцяло електрическите i4 и iX.

Фабриката се справя сравнително добре с недостига на компоненти. Наскоро производството в най-големия европейски завод на BMW, този в Динголфинг, беше временно преустановено поради влакова катастрофа, която прекъсна транспорта на нови автомобили от съоръжението.

През март руската инвазия в Украйна доведе до забавяне на доставките на компоненти за някои германски фабрики на BMW, което също се отрази на производството.

Германските автомобилни концерни се сблъскват и с растящите цени на енергията. Страната разчиташе до голяма степен на газ от Русия за захранване на заводите и електроцентралите си, но сега се готви за безпрецедентно предизвикателство, след като Москва намали подаването.

BMW се подготвя за евентуален недостиг на гориво, като компанията разполага с 37 обекта, захранвани с газ, които получават топлина и електричество от заводи в Германия и Австрия, и обмисля местни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още