IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW очаква нови ограничения в Китай заради коронавируса през 2023 г.

Анти-Covid мерките в азиатската страна се увеличават, а не намаляват, изтъква ръководителят на концерна Оливер Ципсе

14:35 | 28.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BMW AG очаква нови блокади заради коронавируса в Китай през следващата година въпреки подобряващото се търсене в страната на изцяло електрически модели, съобщава Bloomberg. Германската група прогнозира стабилни глобални продажби.

„В Китай блокадите в момента се увеличават, а не намаляват“, изтъква главният изпълнителен директор Оливер Ципсе пред журналисти по време на събитие в петък. „Притеснявам се как ще излезем от ситуацията през следващите тримесечия. Няма сигнали, че Пекин може да реши този проблем", добавя той.

Търсенето на напълно електрическите модели на BMW в Китай все още е силно, а въвеждането през следващата година на електрически модели от марката Mini и BMW i5 също трябва да помогне за увеличаване на продажбите, допълва Ципсе.

Западните производители на автомобили се сблъскват през последната година със засилената конкуренция в лицето на местните концерни. Tesla Inc. промени маркетинговата си стратегия на най-големия електромобилен пазар в света поради забавящото се търсене. Mercedes намали цената на своя водещ електрически седан EQS с цели 33 хил. долара в опит да се препозиционира на конкурентния пазар.

Глобалните продажби на BMW през следващата година трябва да бъдат на същото ниво като през тази, посочва Ципсе.

 „Бих дал стабилна перспектива“, изтъква той.

За тази година BMW прогнозира доставките да бъдат малко под миналогодишните 2,5 млн. автомобила. Концернът понижи перспективите за доставките през август, след като преди това прогнозира, че продажбите ще останат непроменени в сравнение с обемите от 2021 г. въпреки нарастващите проблеми във веригата на доставки.

Въпреки че BMW се справи с недостига на полупроводници по-добре от своите конкуренти в началото на годината, производственият директор на компанията Милан Неделкович каза през октомври, че проблемите във веригата на доставки, включително кризата с чиповете, са отговорни за лекия спад при доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още