IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda преустановява работа в три китайски завода заради анти-Covid мерките

Компанията ще се опита да възобнови дейността в завода в Ухан още във вторник

15:23 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co. е спрял работа в понеделник в три от своите китайски фабрики, включително в завода в Ухан, поради продължаващите ограничения, свързани с анти-Covid мерките в страната, съобщава Nikkei Asia Review.

Прекъсването е свързано с невъзможността на служителите от трите съоръжения да стигнат до работните си места поради обявената блокада в града – част от политиката на Пекин за нулева толерантност към разпространението на коронавируса.

Honda заяви, че ще се опита да възобнови дейността в завода в Ухан още във вторник.

Фабриката на концерна в Чунцин, която произвежда двигатели, ще остане затворена до 2 декември, като въздействието от това върху производството на Honda ще бъде съществено.

Заводът в Гуанджоу продължава работа, въпреки че производственият график се коригира, изтъкват от компанията.

„Докато следим отблизо ситуацията, ние се стремим да минимизираме негативното въздействие“, добавя Honda.

В началото на ноември компанията отчете 16% ръст на печалбата за второто тримесечие и повиши перспективите си за цялата година, тъй като увеличените цени на моделите, силните продажби на мотоциклети и слабата йена ѝ помогнаха да компенсира недостига на полупроводници.

Въпреки че японските автопроизводители, подобно на много от своите международни конкуренти, също бяха засегнати от дефицита на чипове и проблемите в международните вериги на доставки, Honda беше подкрепена от силното представяне на своя бизнес с мотоциклети, най-вече в Азия.

Компанията също така заяви, че е била подпомогната от по-високите цени на своите превозни средства, което отразява "повишената стойност на продукта" и от намаляването на стимулите, които Honda предлага на потребителите.

Концернът беше принуден на няколко пъти да намалява производството на автомобили в своите японски заводи, тъй като огнищата на COVID-19 и недостигът на полупроводници доведоха до забавяне на доставките на части от партньори. Производството на моделите Vezel, Stepwgn и Civic беше силно засегнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още