IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският автомобилен пазар записа четвърти пореден месец на растеж

Tesla Model Y се нарежда на второ място при моделите през ноември с продажби от 6025 броя. Първи е Nissan Qashqai

18:31 | 06.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Силното търсене на изцяло електрически превозни средства подкрепи британския пазар, който отчете ръст на продажбите с 24% през ноември до 142 889 автомобила, съобщава Automotive News Europe, цитирайки данни на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

По този начин Великобритания отчита четвърти пореден месец на растеж на продажбите на нови автомобили.

Регистрациите на изцяло електрически автомобили са нараснали с 35 на сто до 29 372 броя, което осигурява на този вид задвижване пазарен дял от 20,6% - рекорд от началото на годината.

За сравнение, търсенето на дизелови автомобили е спаднало с 5,6% до 5605 броя, при пазарен дял от едва 3,9%.

Най-продаваните модели във Великобритания. Източник: SMMT Най-продаваните модели във Великобритания. Източник: SMMT

Tesla Model Y се нарежда на второ място при моделите през ноември с продажби от 6025 броя, което представя ръст от 95% на годишна база. Първи е Nissan Qashqai, като моделът на японците оглавява класацията и за първите 11 месеца.

SMMT заяви, че въпреки увеличението продажбите на пазара изостават с 8,8 процента спрямо нивата от 2019 г. и отправи призив към правителството на Великобритания да помогне за улесняване на електрификацията в рамките на автомобилния сектор. Правителството обяви, че ще забрани продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене след 2030 г.

Продажбите на нови автомобили във Великобритания по вид на задвижването. Източник: SMMT Продажбите на нови автомобили във Великобритания по вид на задвижването. Източник: SMMT

„Тъй като секторът се стреми да гарантира, че растежът е устойчив в дългосрочен план, са необходими извънредни мерки – не на последно място справедлив подход за стимулиране на приемането на електромобили, тъй като тези превозни средства засега остават по-скъпи, както и мерки за насочване на инвестиции в зарядна мрежа“, изтъква главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.

SMMT прогнозира, че възстановяващият се пазар ще нарасне с 15% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още