IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda обмисля да напусне пазара в Китай

Компанията разглежда и други варианти за бизнеса си в азиатската страна, като окончателното решение ще бъде взето догодина

11:46 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чешкият производител на автомобили Skoda Auto, част от групата Volkswagen AG, обмисля да се оттегли от Китай, като се очаква окончателното решение да бъде взето през следващата година, съобщава Automobilwoche, цитирайки главния изпълнителен директор на марката Клаус Зелмер.

„Конкуренцията е много силна там, така че ще обмислим, заедно с нашия китайски съвместен партньор, как може да продължим“, споделя Зелмер, добавяйки: „Ако искаме да консолидираме енергията си, струва си да проверим всички сценарии и след това да решим“.

Оттеглянето на Skoda от Китай не е единственият сценарий. Възможно е компанията да премине изцяло към в внос на автомобили, вместо да ги произвежда на местно ниво от Volkswagen. По този начин Skoda ще направи място в Китай на своята компания майка. Чешката марка разполага с пазарен дял в азиатската страна от 0,6% през 2021 г. като сега концернът иска да се съсредоточи върху Индия, където представлява германската група.

През ноември Skoda потвърди своята годишна цел за продажби от поне 1 млн. превозни средства, като заяви, че ще приоритизира рентабилността пред обемите. Глобалните доставки на Skoda спаднаха с 12,6% на годишна база до 878 200 автомобила през 2021 г., тъй като компанията беше засегната от дефицита на полупроводници и други автомобилни компоненти.

Чешката компания играе важна роля в стратегията на Volkswagen за електрификация на продуктовото портфолио. През пролетта бившият изпълнителен директор на германската група Херберт Дийс заяви, че разработването на малки електромобили за марките Volkswagen, Skoda и Cupra е „в ход“ преди пазарния им дебют през 2025 г. Въпросните превозни средства ще бъдат с размерите на VW Polo, като ще се продават под марките на групата, насочени за по-масовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още