IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски щат ще изгражда с бизнеса мрежа от зарядни станции за електромобили

Властите в Махаращра подписаха партньорско споразумение с тайванската компания Gogoro Inc. и с местен доставчик на автомобилни системи на стойност 2,5 млрд. долара

21:02 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският щат Махаращра сключи договор за партньорство на стойност 2,5 млрд. долара с тайванската компания Gogoro Inc. и с местен доставчик на автомобилни системи за изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили, съобщава Ройтерс.

Belrise Industries Ltd и Gogoro ще създадат съвместно предприятие с равни дялове и ще инвестират обявената сума в продължение на осем години с подкрепата на правителството на Махаращра.

Индия се стреми да намали емисиите на въглероден диоксид и други вредни газове в големите градове, като същевременно редуцира вноса на петрол. Правителството на страната предложи на компаниите милиони долари стимули за изграждане на електромобили и техните части на местно ниво.

Електрическите модели съставляват по-малко от 1% от общите продажби на автомобили в страната, като секторът набира скорост, но пазарният дял на този вид задвижване остава далеч от високата цел на правителството от 30% до 2030 г.

Девендра Фаднавис, заместник-главен министър на Махаращра, каза, че партньорството ще накара щата да разгърне „най-голямата“ интелигентна енергийна инфраструктура в света и „да даде възможност за нови алтернативи на решенията за изкопаеми горива, които много от нашите жители използват днес“.

Съгласно необвързващото споразумение, внедряването на проекта ще започне тази година, като се планира решенията да бъдат приложени в съседни области като съхранение на енергия и селско стопанство.

Смяната на батерии, при която собствениците на електрически превозни средства могат да сменят своите батерии с напълно заредени на съответната станция, бързо се очертава като ключов подход към зареждането на електромобилите в Азия. Фирмите за рисков капитал инвестират милиони долари в индийски стартъпи като Sun Mobility и Battery Smart, които все още се намират са в ранните етапи на внедряване на своите мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още