IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mahindra влага 1,2 млрд. долара в строеж на завод за електромобили в Индия

Съоръжението ще произвежда електрическии SUV модели за марките XUV и BE

14:24 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският автомобилен концерн Mahindra & Mahindra Ltd. планира да инвестира 100 милиарда рупии (1,2 млрд. долара) в завод за производство на електрически SUV автомобили, което е значителна промяна за компания, силно зависима от автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

Mahindra ще инвестира в изграждането на фабрика в Пуна, Западна Индия, като строежът на съоръжението ще отнеме около осем години.

Компанията ще произвежда в планирания завод електрически SUV-ове за марките XUV и BE, които бяха представени през август в английското графство Оксфордшир, където са проектирани.

Планът е одобрен от индийските власти и ще бъде реализиран според програма на щата Махаращра за насърчаване на електромобилите. Индия значително по-бавно възприема електрическата мобилност от други големи икономики, възпрепятствана от липсата на зарядна инфраструктура и високите цени на превозните средства. В същото време индийските мегаполиси са рекордьори по най-мръсен въздух в световен мащаб, като правителството на страната обеща да постигне въглероден неутралитет до 2070 г.

Новият завод може да помогне на базираната в Мумбай Mahindra да се конкурира по-успешно с Tata Motors Ltd., доминиращия играч на пазара на електромобили в Индия. Mahindra продава само един електрически модел – e-Verito. В същото време Mahindra е лидер на пазара на електрически триколесни превозни средства.

BloombergNEF изчислява, че електромобилите ще представляват около 59% от продажбите на нови автомобили в Индия до 2040 г. в сравнение с 85% в Китай и 79% в САЩ.

В края на септември конкурентът Tata Motors пусна в продажба най-евтината електрическа кола в Индия при цена от малко над 10 хил. долара, докато концернът се стреми да привлече повече купувачи.

Tata е лидер на индийския пазар на електромобили, подкрепен от държавните субсидии и високите мита върху вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още