IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене помогна на Maruti Suzuki да отчете по-голяма от очакваното печалба

Продажбите на най-големия производител на автомобили в Индия също надхвърлят предварителните оценки

13:14 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският бизнес на Suzuki Motor Corp. - Maruti Suzuki India Ltd. - отчете по-висока от очакваната тримесечна печалба, тъй като най-големият производител на автомобили в страната се възползва от силното търсене на своите леки автомобили, съобщава Ройтерс.

Печалбата на Maruti, която има над 40% пазарен дял в сегмента на леките коли в Индия, възлиза на 23,51 млрд. рупии (288,53 млн. долара) за тримесечието, приключило на 31 декември, в сравнение с 10,11 млрд. рупии за същия период на предходната година.

Продажбите на автомобили в страната са нараснали с близо 23% през това тримесечие спрямо предходната година, подпомогнати от търсенето около празниците и увеличените доставки на полупроводници, съобщават от лобистката група на индийските производители на автомобили.

Maruti е продала 465 911 автомобила през тримесечието спрямо 430 668 броя през същото тримесечие на предишната фискална година.

Компанията посочва, че чакащите доставка поръчки възлизат на 363 хил. превозни средства, от които 119 хил. представляват нови модели.

Анкетирани анализатори очакваха печалба от 18,81 млрд .долара, според данни на Refinitiv IBES.

По отношение на електрификацията на пазара в Индия председателят и главен изпълнителен директор на Maruti Suzuki Хисаши Такеучи заяви още през 2022 г., че не очаква страната да изпълни своята цел за електромобилите до 2030 г. Делът на електрически превозни средства в Индия ще достигне от 8% до 10% спрямо общите продажби през 2030 г., изтъква Такеучи.

"Вярваме, че диапазонът от 8% до 10% е най-вероятният сценарий", като се имат предвид прогнозите на експерти, коментира Такеучи, който пое председателския пост в компанията на 1 април миналата година. Индийското правителство преди това посочи, че до 2030 г. националните продажби на автомобили ще представляват само електрически коли, като малко след това то коригира оценката си, понижавайки целта до 30%.

През март компанията майка Suzuki Motor обяви, че ще инвестира приблизително 104,4 млрд. рупии (1,36 млрд. долара) в производство на електромобили и други проекти в западния индийски щат Гуджарат, който разполага с голямо пристанище. Такеучи не разкри какъв ще бъде производственият капацитет или други подробности за новия завод за електромобили, но посочи, че компанията се стреми към износ на електромобили, произведени в Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още