IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: Търсенето на литиеви батерии ще нарасне повече от пет пъти до 2030 г.

Търсенето на батерии в САЩ се очаква да нарасне повече от шест пъти и да достигне годишна стойност от 55 млрд. долара до края на десетилетието, изтъква Li-Bridge

20:14 | 15.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното търсене на литиеви батерии се очаква да нарасне повече от пет пъти до 2030 г., тъй като търсенето на електрически превозни средства и системи за съхранение на енергия се увеличава, става ясно от анализ на публично-частния алианс Li-Bridge.

Търсенето на литиеви батерии в САЩ се очаква да нарасне повече от шест пъти и да достигне годишна стойност от 55 млрд. долара до края на десетилетието, но въпреки това страната вероятно ще остане зависима от вноса, добавя Li-Bridge, цитиран от Ройтерс.

Алиансът работи за ускоряване на развитието на стабилна верига на доставки за литиеви батерии, като координацията се ръководи от Argonne National Laboratory, която се финансира от Министерството на енергетиката на САЩ.

Търсенето на електромобили скочи през последните няколко години, тъй като потребителите, загрижени за климата, залагат на екологични автомобили на фона на растящите цени на петролните горива.

Литиевите батерии, които ще захранват милиони превозни средства през следващите няколко години, също ще бъдат от съществено значение за военните системи и потребителската, медицинската и индустриалната електроника.

Според доклада на Li-Bridge при настоящите условия компаниите и работниците в САЩ ще генерират по-малко от 30% от стойността на клетките, консумирани в страната.

„Липсата на добре изградена верига на доставки на литиеви батерии в САЩ и липсата на сигурен достъп до енергийни материали представляват сериозна заплаха за националната и икономическата сигурност на САЩ“, предупреждава Li-Bridge.

В тази връзка американския автомобилен концерн Ford обяви във вторник, че ще инвестира 3,5 млрд. долара в изграждането на завод за батерии за електромобили в Мичиган. Компанията планира да работи с китайския си партньор CATL за производството на батериите. Новата фабрика е част от плана на американския концерн да инвестира над 50 млрд. долара в електрически превозни средства в световен мащаб до 2026 г. Целта на компанията е да достави 600 000 електромобила в света до края на тази година и два милиона до края на 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
даскале , сложи ли малко кинти на литият ?! или още кълнеш гъссспром щото си гръмнаха тръбите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още