IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и Honda предприемат най-високите увеличения на заплатите от десетилетия

Компаниите предоставят положителен сигнал за ЯЦБ, която търси устойчиви възходящи признаци при заплатите в опит да постигне своите цели относно инфлацията

14:13 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Две от най-големите автомобилни компании в Япония се споразумяха да предприемат най-мащабните увеличения на заплатите за последните няколко десетилетия, докато Японската централна банка (ЯЦБ) внимателно наблюдава връзката между инфлацията и трудовите възнаграждения, готова да промени своята парична политика във всеки един момент, пише Bloomberg.

Toyota Motor Corp. се договори да увеличи значително заплатите на синдикалните служители, което би представлявало най-значимият  ръст на трудовите възнаграждения за последните две десетилетия. Най-големият производител на автомобили в света по пазарен дял обяви, че споразумението е постигнато още в първия кръг от преговорите, без обаче да разкрива подробности по темата.

Междувременно Honda Motor Co. заяви, че ще повиши заплатите на служителите с 5%, извършвайки най-голямото увеличение за последните близо 30 години.

Решенията на Toyota и Honda представляват сигнал за тенденцията на възходящи корекции на заплатите в глобален план, тъй като нажежената инфлация продължава да увеличава разходите за живот и да свива покупателната способност на домакинствата.

Действията на японските автомобилни гиганти може да принудят и други компании да предприемат подобни мерки. Ръстът на заплатите зае централно място в политическия фокус на третата по големина икономика в света, като ЯЦБ посочи, че трябва да види по-значим ръст на трудовите възнаграждения, за да гарантира, че тенденцията при цените е устойчива.

Средният ръст на заплатите в Япония остава нисък през последните десетилетия. Източник: Bloomberg Средният ръст на заплатите в Япония остава нисък през последните десетилетия. Източник: Bloomberg

Регулаторът иска да поддържа ниво на инфлация от 2%, но дори при покачване на основните цени с 4% ЯЦБ остава ангажирана с мащабната си програма за стимулиране, докато заплатите не покажат по-голяма възходяща устойчивост.

Toyota заяви, че се е споразумяла да увеличи заплащането, включително основните заплати и бонуси, като добави, че това е третата поредна година, в която отговаря изцяло на исканията на синдикатите.

Компанията често дава началото на подобни увеличения на възнагражденията в индустриите, след като обяви резултатите от годишните преговори със синдикалните работници.

В същото време Honda заяви, че повишенията ще доведат до увеличаване на месечното възнаграждение в размер на допълнителни 19 000 йени (141 долара). Освен това компанията посочва, че повишенията ще дадат приоритет на по-младите служители, които са по-силно ощетени от инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още