IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторно разследване в Китай застрашава до 13% от световното предлагане на литий

Репресиите в Ичун са свързани с предполагаемо замърсяване на околната среда от местните частни компании, включително от дейността на CATL

10:21 | 27.02.23 г.
Открит обект за добив на литий. Снимка: Bloomberg L.P.
Открит обект за добив на литий. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската индустрия за добив и обработка на литий е помрачена, тъй като най-големият местен производствен център – отговорен за около една десета от глобалните доставки на метала – е изправен пред мащабни прекъсвания на фона на правителствено разследване заради съмнения за неправомерно замърсяване на околната среда, съобщава Bloomberg.

Репресиите в Ичун, провинция Дзянси, са предхождани от миналогодишния бум на сектора в района, докато производителите се опитват да задоволят растящото търсене на литий – основна съставка при изграждането на електромобилни батерии – възползвайки се от високите цени на суровината. Сега бизнесът се сблъсква с регулаторна инспекция на държавни служители, изпратени от Пекин.

Операциите по преработка на руда в Ичун са преустановени, докато правителственият екип разследва предполагаеми нарушения в литиевите мини, става ясно от публикация на местния вестник Yicai. Действията на Пекин застрашават между 8 и 13% от глобалното предлагане на литий, показват различни оценки на анализатори, като остава неясно колко дълго ще продължи разследването.

Действията внасят голяма доза несигурност на глобалния пазар на литий, където цените бяха започнали да намаляват – осигурявайки известно облекчение за производителите на електромобили.

Автомобилната индустрия очакваше провинция Дзянси да се превърне в основен източник на нови доставки на метала.

Цените на лития се понижават спрямо миналогодишните върхове. Източник: Bloomberg Цените на лития се понижават спрямо миналогодишните върхове. Източник: Bloomberg

„Тази проверка може би показва, че контролът върху добива на лепидолит (слюда, която съдържа литий – бел. ред.) в Китай ще се затегне в бъдеще“, коментира Сюзън Дзоу, анализатор Rystad Energy.

В списъка с компании с дейност в Ичун влизат големите производители на батерии Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и Gotion High-Tech Co.

Скок в добива

Целият добив на лепидолит в Ичун, с изключение на този на една държавна компания, е спрян, но рафинериите все още работят, изтъкват Денис Ип и Лео Хо, анализатори в Daiwa Capital Markets.

Цените на лития скочиха до рекордно високо ниво през 2022 г., тъй като търсенето на суровината от процъфтяващата китайска индустрия за електрически превозни средства изпреварва производството. Секторът се радва на силни печалби заради търсенето, което понякога насърчава компаниите да заобикалят регулациите на стоковите пазари.

Някои производители обаче бяха обвинени в нарушения, включително в инциденти със замърсяване, през последната година. Разследванията засягат корпоративни служители и представители на регулаторите, включително такива на Министерството на природните ресурси.

Здравословно развитие

Екипът, изпратен от Пекин, ще разглежда главно нарушенията в литиевите мини и ще се стреми да ръководи „здравословното развитие“ на индустрията, става ясно от публикацията на Yicai. Разследването ще бъде насочено до голяма степен към онези, които извършват добивна дейност без разрешителни или с изтекли лицензи.

Според Goldman Sachs Group Inc. търсенето на литий в рамките на китайската автомобилна индустрия е намаляло с повече от 50% през последните месеци, което представлява драматичен обрат с риск от допълнителен спад на пазара. Цените в Китай са се понижили с повече от 30% от миналогодишния връх.

Едномесечно спиране на добива в Ичун би намалило производството на литий с количество, равняващо се на около 13% от общите предлагани обеми в световен мащаб, предупреждават анализатори. Rystad Energy оценява загубите на 8%.

„В момента пазарите спекулират, че разследването може да спре след двете сесии в Китай следващия месец“, каза Дзоу от Rystad, имайки предвид годишните парламентарни срещи, които трябва да се проведат в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още