IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да придобие бразилски производител на литий за 3 млрд. долара

Sigma Lithium обработва най-голямото находище на суровината в Южна Америка и предлага голям потенциал за растеж

14:54 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. обмисля да придобие бразилската компания Sigma Lithium – която добива литий, жизненоважен метал при производството на батерии за електрически превозни средства – в сделка за около 3 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Tesla и нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск проявяват нарастващ интерес към добива и рафинирането на литий през последните няколко години на фона на стремежите на все повече конкуренти в автомобилната индустрия относно контрола върху веригата на доставки.

С експоненциално нарастващото търсене на лития в рамките на производствените съоръжения на Tesla и усилията ѝ да се интегрира вертикално по отношение на веригата на стойност, придобиването на Sigma отговаря на стратегията на концерна.

Sigma Lithium е един от най-големите компании в индустрията за добив на литий в Южна Америка, до голяма степен заради дейността ѝ в най-голямото литиево находище на континента. Разположена в югоизточния бразилски щат Минас Жерайс, мината е в експлоатация от 2018 г.

 За Tesla е важен фактът, че обектът е разположен близо до атлантическото крайбрежие, което означава, че добитият литий лесно ще може да се транспортира чрез кораби до обекти по целия свят.

За момента и двете компании отказват коментар по темата.

Това, което прави още по-привлекателно за Tesla придобиването на Sigma, е нейният потенциал за растеж. Според сайта на бразилската компания дружеството планира да увеличи производството до 270 хил. метрични тона литий годишно, с по-далечната цел да произвежда 766 хил. метрични тона годишно през следващите години.

С придобиването на Sigma Lithium, Tesla ще бъде само на няколко стъпки от напълно вертикално интегрирана верига на доставки на литий. Компанията вече произвежда батерийни клетки в САЩ и с изграждането на съоръжение за рафиниране на литий в Корпус Кристи, Тексас, суровината от дейността на Sigma в Бразилия може да помогне на автомобилния производител да продължи да понижава разходите за производство на батерии.

Ако покупката бъде реализирана, тя може да отприщи вълна от подобни придобивания сред конкурентите на Tesla, които се стремят да постигнат нейната възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още