IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на Tesla за 2022 г. доближават общите обеми за периода 2012-2020 г.

Постижението е доказателство за растежа на Tesla и нарастващата популярност на електромобилите, изтъкват от StockApps

14:04 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. отбеляза значителен подвиг в автомобилната индустрия – компанията е доставила близо 1,3 млн. автомобила през 2022 г., като обемът почти е равен на доставките, постигнати от концерна в периода 2012-2020 г., изчислява StockApps.com.

„Постижението е доказателство за растежа на Tesla и нарастващата популярност на електромобилите“, коментира Едит Рийдс от StockApps. „Tesla постепенно трансформира автомобилната индустрия. Тъй като изменението на климата е световен проблем, хората търсят превозни средства с решения“, добавя тя.

Tesla подобри своя рекорд при доставките през 2022 г., като Model Y беше най-продаваният електромобил в света и се очаква той да се нареди сред най-търсените леки коли през 2023 г.

Model 3, базовият седан на Tesla, също се радва на голяма популярност, докато компанията подготвя за пускане на пазара Cybertruck.

Силните данни за доставките през миналата година се дължат на няколко фактора. Ускореното разширяване на пазара на електромобили и увеличеният производствен капацитет на Tesla спомагат за рекордните резултати.

Годишни доставки на Tesla. Източник: Statista Годишни доставки на Tesla. Източник: Statista

Въздействие върху финансите на Tesla

Доставките се отразиха и върху финансовите показатели на Tesla. Годишните приходи на компанията нарастат с 51,35% спрямо 2021 г. до 81,462 млрд. долара.

Силните финансови резултати на Tesla се дължат отчасти на продажбите ѝ в Китай. Въпреки конкуренцията от страна на местните марки, Tesla продължава да расте. Китайският пазар е важен пазар за Tesla и нейния растеж. Компанията разшири производствения капацитет на своята фабрика в Шанхай и предприе ценови намаления, за да привлече повече местни потребители.

Перспективи

Tesla има амбициозни планове за бъдещето. В момента компанията разширява капацитета на фабриката си в Остин, щата Тексас. Това ще увеличи производствения ѝ капацитет и ще ѝ позволи да отговори на нарастващото търсене на електромобили.

Въпреки впечатляващите данни за доставките през 2022 г. Tesla е изправена пред няколко предизвикателства през следващите години. Производственият капацитет на компанията ще трябва да се разшири значително, за да отговори на нарастващото търсене. Освен това компанията ще трябва да инвестира в нови технологии и инфраструктура, за да остане конкурентоспособна на пазара на електромобили, добавят от StockApps.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още