IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen планира да инвестира 180 млрд. евро в рамките на пет години

Германският автомобилен гигант иска да стане по-дигитален и електрически. Високите печалби през следващите години ще бъдат инвестирани в новия бизнес

10:25 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen планира да инвестира общо 180 млрд. евро до 2027 г. Две трети от тях ще бъдат насочени към електрификация и дигитализация, както обяви листваната на Dax група във вторник при представянето на финансовия си отчет за 2022 г. в Берлин. През този период базираната във Волфсбург компания ще инвестира 15 млрд. евро само в изграждането на заводи за клетки за дъщерното си дружество PowerCo и в осигуряването на суровини за батерии, предава Ройтерс. 

Главният технологичен директор Томас Шмал заяви пред агенцията, че първоначално концернът ще се съсредоточи върху осигуряването на суровини, а след това върху фабриките за клетки. Volkswagen планира да пусне в експлоатация първата си фабрика за клетки в Залцгитер през 2025 г., последвана от завода във Валенсия, Испания, през 2026 г. и трети завод, вероятно в Източна Европа, през 2027 г.

Първоначално не беше ясно дали 15-те милиарда евро включват и инвестиции за Канада. Там Volkswagen изгражда първия си завод за акумулаторни клетки извън Европа. В Сейнт Томас в провинция Онтарио през 2027 г. ще започне производството на единични клетки. 

С оглед на нетната ликвидност от 43 млрд. евро, която включва 16 млрд. евро от първичното публично предлагане на дъщерното дружество за спортни автомобили Porsche, базираната във Волфсбург компания смята, че ще е в състояние да посрещне разходите, направени през настоящата година. За следващите години групата разчита на продължаващ стабилен бизнес с висок приток на парични средства.

Сгъстеният план на Volkswagen се фокусира върху най-привлекателните източници на печалба. Ръководството причислява към тях стратегията за батериите, разширяването на присъствието в Северна Америка, повишаването на конкурентоспособността в Китай в областта на цифровизацията и продуктите, както и по-нататъшното развитие на моделната гама в групата.

Дъщерното дружество за батерии PowerCo цели продажби в размер на 20 млрд. евро

68% от общия размер на инвестициите ще бъдат насочени към областите на бъдещето, в сравнение с 56% в предишния петгодишен план. Още през 2025 г. всеки пети автомобил, продаден в света, трябва да бъде изцяло електрически. Очаква се до 2030 г. дъщерното дружество за батерии PowerCo да постигне годишни продажби от над 20 млрд. евро.

Към това се добавят и продължаващите инвестиции в последното поколение двигатели с вътрешно горене. Пикът на инвестициите се очаква да бъде достигнат през 2025 г., след което разходите трябва да намаляват непрекъснато.

„2023 г. ще бъде решаващата година за изпълнение на стратегическите цели и ускоряване на напредъка на групата", заяви главният изпълнителен директор на концерна Оливер Блуме, който е и ръководител на Porsche.

В началото на март Volkswagen изненада с оптимистична прогноза. Според нея продажбите трябва да се увеличат с 10 до 15% с оглед на високия обем на поръчките, а оперативната възвръщаемост на продажбите трябва да се приземи в диапазона между 7,5 и 8,5 процента. Що се отнася до нетната ликвидност, групата планира да достигне стойност между 35 и 40 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още