IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС окончателно забрани бензиновите и дизеловите коли от 2035 г.

Брюксел и Германия постигнаха пробив в преговорите по казуса преди броени дни

20:20 | 28.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съветът на енергийните министри на ЕС окончателно забрани използването на двигатели с вътрешно горене в ЕС от 2035 година, пише Ройтерс. До дългоочакваното одобрение се стигна след пробив в преговорите с Германия в предишните дни.

Страната опитваше да удължи срока, в който новопродадените автомобили трябва да бъдат въглеродно неутрални. Берлин и ЕК постигнаха съгласие, което ще позволи изключение за автомобили със синтетични горива, но какво точно предвижда то ще стане ясно след допълнителни законодателни инициативи на Брюксел, допълва Politico.

Според Ройтерс ЕК ще създаде нов клас за автомобилите, задвижвани от нисковъглеродни горива. Става въпрос за горива, които се произвеждат при разделянето на молекулата на водата на кислород и водород и обогатяват допълнително с уловените въглеродни емисии. Тези горива се смятат за неутрални, защото емитирания въглероден диоксид при изгарянето им се компенсира с уловения и използван при производството, пише още Ройтерс. Другото изключение е за автомобили, задвижвани от водород. Тези технологии обаче изискват повече електроенергия за същия пробег, отколкото електромобилите. 

Забраната на конвенционалните автомобили е ключова в зелените планове на ЕС. По план те ще бъдат заменени от електромобили, както и от автомобили, използващи нискоемисионни горива - например водород. Стратегията е разделена на две фази. Първата фаза предвижда до 2030 г. новите автомобили, продавани в ЕС, да отделят с 55% по-малко емисии въглероден диоксид спрямо нивата от 2021 г. Пет години по-късно всички нови превозни средства на пазара в Европа трябва да бъдат въглеродно неутрални.

Полша гласува против промяната в законодателството, отчитайки текстовете като нереалистични и водещи до оскъпяване на цените. Италия настояваше автомобилите, които използват биогорива също да бъдат изключени от забраната след 2035 година. При гласуването представителят на Рим, България и Румъния се въздържаха, но това не попречи на приемането на решението.

Допълнителни инициативи ще бъдат изготвени и публикувани по отношение на автобусите и камионите.

Законът за автомобилите ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Транспортът емитира около 1/4 от всички въглеродни емисии на ЕС.

Енергийните министри удължиха с още 12 месеца целите за доброволно намаление на потреблението на газ с 15% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... потърси в гугъла или duckduckgo , какви решения са предприели общинските власти по белият свят с/у огромните купчини конски тop по улиците и непоносимата вече станала миризма по всички големи градове , съпътващо с облаците мухи и насекоми , особено лятото . основополагащите решения са около края на по-миналият век ... потърси ... и ще разбереш как са се наложили колите с ДВГ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Аз нямам нищо против електрическите автомобили.Определено си имат мястото .Но имам всичко против подобни административно налагани решения от безотчетни бюрократи.Решения от типа one size fits all.В крайна сметка, ако наистина станат по-добри от ДВГ, хората сами ще спрат да купуват бензинови и дизелови коли.Преди 100 години никой не е забранявал продажбата на коне и карети, ДВГ са се наложили сами на база предимствата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
NATO = National American Terorist Organization, *** EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Тия нещастници, които така се радват, дали се сещат, че никой няма да търпи толкова умни люде? Те първи ще бъдат натирени и ликвидирани. Никой от Господарите на света не се кани да даде на тия голодранци скъпи и прескъпи автомобили. Те ще са само за избраните. За всички просто НЯМА. Няма нито ток, нито суровини, нито медни проводници, нито паркинги. Редуциране! Не случайно в Канада на бедните предлагат БЕЗПЛАТНА евтаназия. А японците се канят да ликвидират всички над 65 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... като гледам в трафика колко електрички и хибриди има , май нещо на лозунги си го ударил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: baba_meca Който не може да си позволи - ще ползва градски транспорт. Или колела или мотори и тн. Няма някакви мишoци с изтърбушени морги, без катализатори и ДПФ филтри да тровят всички, щото да им било евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
Като ги знаем доходите на българите- колелета и бели коне ще са много разпостранени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 31
zelka007
преди 1 година
екстра , димящите печки изчезват ... и друзя , паметника ще го махаме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още