IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски производител на батерии планира да изгради до пет завода в Европа

SVolt вече е избрала две локации за фабрики в Германия, като първата се очаква да започне да доставя батерии на Stellantis NV от 2025 г.

10:32 | 13.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският производител на батерии SVolt Energy Technology Co. планира да разшири присъствието си в Европа, като изгради до пет фабрики в региона, съобщава Bloomberg. В момента текат преговори между ръководството на компанията и местните автопроизводители относно доставките.

SVolt, отделена от партньора на BMW AG в Китай, Great Wall Motor Co., вече е избрала две локации за фабрики в Германия, като първата се очаква да започне да доставя батерии на Stellantis NV от 2025 г.

Компанията иска да разшири своя производствен капацитет в Европа до поне 50 гигаватчаса (ГВтч) до края на десетилетието, споделя ръководителят на SVolt за региона Кай-Уве Воленхаупт. Това е достатъчно, за да се снабдяват 1 милион електромобила.

„Производството на батерии в Европа наистина се развива“, изтъква Воленхаупт в интервю за Bloomberg. „Бихме могли да развием нашите обекти още по-бързо, ако разполагахме с повече ресурси като терен и квалифицирани работници“, добавя той.

SVolt води преговори с няколко европейски производители на автомобили за споразумения за доставка на батерийни клетки, като се очаква да бъдат постигнати поне три сделки до средата на годината.

Прогнозите показват, че китайските компании имат шанс да доминират в производството на батерии в Европа. Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, най-големият производител на клетки в света, тази година започна производство в своя първи европейски завод в Източна Германия и вече добавя ново съоръжение на стойност 7,3 млрд. евро в Унгария, което ще доставя клетки за индустриални лидери като Mercedes-Benz AG и Volkswagen AG.

Държавната китайска компания Envision AESC планира да построи заводи за батерии в Испания и Франция,  докато EVE Energy Co., водещ доставчик на BMW за клетки, придоби терен за строеж в Унгария.

В момента SVolt строи 12-гигаватов завод в Тюрингия, след като отложи старта на фабрика за 2 млрд. евро в Саарланд за 2027 г. поради протести на екоактивисти и местни жители.

Компанията остава ангажирана с плановете в Саарланд, изтъква Воленхаупт. Стратегията на SVolt е насочена към по-малки производствени обекти, които не изразходват до такава степен местните ресурси.

„Не сме фенове на огромни фабрики“, посочва още Воленхаупт. Според него районите, предлагащи изобилна индустриална земя, често нямат достатъчно квалифицирани работници. „В допълнение, потреблението на вода расте, което може да предизвика негативна обществена реакция“, подчертава още той.

Компанията разглежда локации за нови съоръжения в Източна, Северна и Западна Европа, като планира да изгради и един по-голям обект с капацитет от 20 гигавата.

През ноември SVolt също обяви планове за листване на технологично фокусираната борса STAR в Шанхай, за да набере до 15 млрд. юана. Освен Great Wall в списъка с поддръжници на производителя на клетки влизат още китайската технологична фирма Xiaomi Corp. и частната инвестиционна компания IDG Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още