IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda и POSCO ще рециклират съвместно електромобилни батерии

Японският автопроизводител иска да направи по-устойчива своята верига на доставки на суровини и компоненти на фона на нарастващото търсене

10:15 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. започна да проучва евентуално партньорство с южнокорейския производител на стомана POSCO Holdings за рециклиране на батерии за електрически превозни средства и други инициативи, съобщава Nikkei Asia Review, цитирайки японския производител на автомобили. Инициативата на компанията отразява нейните стремежи да направи по-устойчива своята верига на доставки на фона на очаквания ръст в търсенето на суровини и компоненти.

Honda има установени отношения с POSCO при доставката на стоманени листове за автомобилни каросерии. Сега компаниите ще проучат възможността за доставка на материали за катоди и аноди - основните компоненти на батериите - както и технология за рециклиране на батерии.

Тъй като се очаква продажбите на електромобили и търсенето на батерии да се повишат, значението на осигуряването на стратегически важни суровини като литий и никел, както и рециклирането на батерии, нараства.

“Вярваме че това решение относно нашето партньорство с  POSCO ще ни помогне да ускорим допълнително нашите стратегии за електрификация”, изтъква президентът на Honda Тошихиро Мибе.

От своя страна председателят на POSCO Джьон-у Чой заяви, че цялостната верига на стойност на POSCO Group за батерийни суровини, която включва материали като литий и никел, катодни и анодни елементи, бъдещи материали за рециклиране, “ще бъде от голяма полза за стратегията на Honda за разширяване на бизнеса с електромобили”.

Японският концерн разширява сътрудничеството си с други компании по отношение на батериите на фона на вече обявените планове за преминаване към електрически превозни средства до 2040 г. Honda подписа договор с японската търговска къща Hanwa Kogyo за приоритетни доставки на промишлени метали, които ще започнат през 2025 г.

Автопроизводителят инвестира и в местен стартъп, който се стреми да комерсиализира технология за ефективно възстановяване на суровини от излезли от експлоатация батерии.

Партньорството на Honda и POSCO обаче надхвърля сферата на батериите, обхващайки стоманата и свързаните с нея производствени практики, при които се отделят по-малко емисии на парникови газове от традиционните методи.

Използването на стоманени листове, произведени с нискоемисионни технологии, набира все по-голяма популярност сред автомобилните компании. Конкурентът на Honda Nissan Motor Co. също използва стомана, която е произведена по подобен метод, за своя нов миниван. Toyota Motor Corp., най-големият производител на автомобили в Япония и в света, залага на Kobe Steel за компоненти за превозни средства с нисък въглероден отпечатък, докато Nippon Steel и JFE Steel вече предлагат “зелена” стомана, произведена чрез щадящи климата решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още