IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes се е договорил да продаде своите руски активи на местен автомобилен дилър

Споразумението на германската група с „Автодом“ е получило официално одобрение

22:17 | 19.04.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz Group се споразумя с Москва за опция за обратно изкупуване на руските си активи, чиято продажба вече е официално одобрена, съобщава Ройтерс, цитирайки германския автомобилен производител в сряда, който се приближава да окончателното си напускане на Русия.

Компанията, която спря износа на автомобили за Русия и местната си производствена дейност през март 2022 г., се споразумя да продаде своите дялове в руските дъщерни дружества на руската верига автомобилни търговски представителства Avtodom („Автодом“).

Споразумението за окончателно излизане от руската автомобилна индустрия между Mercedes и „Автодом“ подчертава стремежа на западните компании да се дистанцират от Русия на фона на продължаващата война в Украйна и затягащите се санкции срещу Москва.

Западните компании често вмъкват клаузи за обратно изкупуване на продаваните активи, оставяйки си вратичка към завръщане в страната.

Mercedes заяви, че възнамерява да се оттегли от пазара и че продажбата на дялове в дъщерните дружества на „Автодом“ вече е одобрена.

„Завършването на сделката сега зависи единствено от изпълнението на договорните споразумения“, посочват от Mercedes.  

Компанията добавя, че е договорила с купувача опция за обратно изкупуване на въпросните активи, ако санкциите, наложени от Запада, бъдат отменени.

Клаузата за обратно изкупуване е особено популярна опция при производителите на автомобили, които напускат пазара в отговор инвазията на Русия в Украйна, започнала февруари 2022 г.

Френската група Renault продаде мажоритарния си дял в руската „АвтоВАЗ“ за символичната сума от една рубла, но с шестгодишна опция да го изкупи обратно. Японската компания Nissan последва примера на своя партньор в по-широкия алианс с Mitsubishi, като се раздели с активите си в Русия за същата сума.

Руски регистър на фирмите показа, че „Автодом“ е станала собственик на дяловете на Mercedes в Mercedes-Benz Capital Rus и Mercedes-Benz Manufacturing Rus на 18 април.

Интерфакс цитира „Автодом“, че сделката с Mercedes все още не е финализирана и че се работи усилено с държавните агенции за нейното приключване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Тимбериците от Брюксел нема ли да избацат санкции за декретите промишлен шпионаж, ноу-хау и патентна защита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
The foundation for Japan's assimilation of technologies from abroad for rapid industrialization was clearly present in 1853 https://***.cnbc.com/2019/08/23/trump-says-hes-ordering-american-companies-to-immediately-start-looking-for-an-alternative-to-china.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още