IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford започва силно годината, подкрепен от търсенето на пикапи и SUV модели

Печалбата и приходите на компанията надминават прогнозите на анализаторите

10:12 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ford Motor Co. отчете стабилни приходи и печалба за първото тримесечие благодарение на силното търсене на пикапи и SUV модели. Въпреки това американският автомобилен концерн публикува умерена целогодишна прогноза, смекчена от продължаващите загуби при звеното за електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

По време на брифинг главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли заяви, че се надява компанията да стане „досадно предсказуема“, отговаряйки на очакванията на инвеститорите. Ford изостана от прогнозите на Wall Street за четвъртото тримесечие, припомни Фарли. Той посочи още, че концернът не възнамерява да преследва обем при продажбите на електромобили „на всяка цена" - след като по-рано през деня Ford намали цените на Mustang Mach E за втори път тази година.

Позицията на Фарли рязко контрастира с тази на главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, който заяви през април, че производителят на електромобили може да намали маржа на печалбата от продажбите на превозни средства до нула и да компенсира разликата чрез продажби на софтуерни услуги. Tesla обаче има предимството да генерира по-високи маржове на печалба от своите електромобили в сравнение с Ford и други традиционни автоконцерни.

Изправен пред забавящо се търсене на своите продукти в Китай, Ford ще преструктурира бизнеса си в азиатската страна, залагайки на по-ниски нива на инвестиции като същевременно се стреми да разшири двукратно бизнеса си с търговски превозни средства там, включително с електромобили, посочва още Фарли. Съвместното предприятие на Ford с китайския автомобилен производител JMC Corp. може да се превърне в център за износ на евтини електрически търговски превозни средства и автомобили с двигатели с вътрешно горене, добавя той.

Ford успя леко да надмине очакванията на анализаторите за печалбата преди лихви и данъци (EBIT) за първото тримесечие, генерирайки 3,4 млрд. долара в сравнение с прогнозата за 2,4  млрд. долара.

Автомобилният производител потвърди насоките за коригирана печалба преди лихви и данъци за цялата година от 9 до 11 млрд. долара. Тези цифри включват очакваната загуба от 3 млрд. долара при звеното за електрически превозни средства, известно като Model e.

И докато продажбите на автомобили в САЩ през април бяха много по-силни от очакваното, Ford заяви, че „по-високите стимули за клиентите в цялата индустрия като ребалансиране на предлагането и търсенето на автомобили“ ще осигурят „попътен вятър“ за рентабилността.

Представяне на звената

Компанията за първи път публикува и финансовите резултати за своите звена Ford Blue, Ford Pro и Ford Model e. Печалбата на Ford Blue преди лихви и данъци се удвоява до 2,56 млрд. долара при марж от 10,4%, а тази на Ford Pro почти се утроява до 1,4 млрд. долара при марж от 10,3%.

Общият марж на EBIT на Ford достига 8,1%, след като се вземат предвид загубите от звеното Model e.

За 2023 г. автомобилният производител очаква EBIT за цялата година за Ford Blue да се повиши леко до 7 млрд. долара, докато печалбата за Ford Pro да достигне 6 млрд. долара.

Ford загуби повече от 60 хил. долара на продаден електрически автомобил през първото тримесечие. Нейният бизнес с превозни средства с двигатели с вътрешно горене, Ford Blue, отчита средна печалба преди облагане с данъци на превозно средство от 3715 долара, докато търговският бизнес Ford Pro печели по 4053 долара на превозно средство въз основа на финансовите данни на компанията.

На брифинг главният финансов директор Джон Лоулър каза, че компанията очаква електромобилите ѝ да постигнат положителен марж на печалбата до края на 2024 г. През 2026 г. Ford прогнозира този марж да достигне 8%, като Фарли описа това като „напълно реалистично“ като се имат предвид „агресивните“ ходове на компанията да съкрати разходите за следващото поколение електромобили.

Търсенето на електрическия пикап Ford F-150 Lightning е „наистина, наистина силно“, посочва още Фарли. Ford се придържа към плановете си да увеличи производството на Lightning до 150 хил. броя годишно до края на тази година.

Печалбата на Ford през първото тримесечие достига 1,8 млрд. долара, или 44 цента на акция, в сравнение със загубата от 3,1 млрд. долара, или 78 цента на акция, преди година. Коригираната печалба на акция достига 63 цента, в сравнение с 38 цента преди година. Анализаторите очакваха 41 цента на акция печалба.

Базираната в Диърборн, Мичиган компания отчете приходи от 41,5 млрд. долара за тримесечието до март, в сравнение с 34,5 млрд. долара преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още