IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще търси по-широки технологични партньорства в Китай

Компанията е готова да засили стремежа си към разработки на системи за автономно шофиране и такива за подпомагане на водача с местни компании

12:03 | 10.05.23 г.
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG ще разшири партньорствата си и ще използва външен експертен опит, за да се справи с предизвикателствата при поддържането на темпа на продажбите в Китай и коригирането на проблемите със софтуера, които помогнаха за свалянето на най-големия автомобилен производител в Европа от първото място на китайския пазар, съобщава Bloomberg.

Автомобилният концерн разширява своя подход към партньорствата по отношение на софтуера и се обединява с местни играчи в Китай, заяви по време на годишното общо събрание на Volkswagen главният изпълнителен директор Оливер Блуме.

Групата също така планира да се обърне към успешни модели като хечбека Golf, за да засили своя преход към електрическа мобилност.

„Нашите икони трябва – и ще бъдат – част от електрическата мобилност на бъдещето“, изтъква Блуме, добавяйки: „Ние трябва и ще можем да позиционираме тези модели там, където им е мястото по отношение на имиджа на марката“.

Volkswagen загуби преднината си при продажбите в Китай през първото тримесечие, като по-рано тази седмица смени ръководството на своя софтуерен отдел след сериозни забавяния в разработките. Блуме, който е начело на групата от септември миналата година, като същевременно запази ръководния пост в Porsche AG, успя да листне Porsche AG на борсата във Франкфурт – цел, подготвяна още от неговия предшественик, Херберт Дийс.

На китайския пазар Volkswagen работи с Horizon Robotics Inc. като част от сделка на стойност 2,3 млрд. евро за създаване на съвместно предприятие и напредък в развитието на технологията за автономно шофиране. Във вторник Porsche заяви, че ще си сътрудничи с Mobileye Global Inc. и при технологията за подпомагане на водача. По-късно сделката може да включи и други марки от групата на Volkswagen като Audi, споделя RBC Capital Markets.

По време на речта си на годишното събрание Блуме заяви, че работата му начело на Volkswagen и Porsche „се отплаща“ добре.

Миналата седмица Volkswagen успя да надмине пазарните прогнози по отношение на оперативната печалба, която нараства през първото тримесечие до 5,7 млрд. евро. Междувременно групата потвърди перспективата си за цялата година, посочвайки натрупаните поръчки за 1,8 милиона автомобила. Производителят очаква да навакса забавянето в Китай през тази година с разширена гама модели и технология, насочена към местните потребителски вкусове. Доставките на най-големия пазар на Volkswagen се сринаха с 15% през първото тримесечие, въпреки че като цяло пазарът отчете ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още