IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабна сервизна акция засяга над 1 млн. автомобила на General Motors в САЩ и Канада

Проблем с нагнетателите на въздушните възглавници може да причини сериозни наранявания и дори смърт, предупреждават регулатори

11:37 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен производител General Motors Co. започна сервизна акция, която засяга повече от 42 хил. превозни средства в Канада, поради опасения, че техните въздушни възглавници могат да експлодират, с което общият брой на засегнатите от този риск превозни средства на компанията в Северна Америка надхвърля един милион, съобщава Bloomberg.

Устройството, което изпълва с въздух при сблъсък въздушната възглавница на водача, може да се взриви по време на катастрофа, като потенциално попречи на възглавницата да се разгърне достатъчно, за да предпази шофьора. Също така съществува риск от разпръскване на фрагменти от устройството, които биха могли да ранят или дори убият хората в превозното средство, предупреждава канадското правителство в регулаторен документ.

На 12 май General Motors започна сервизна акция заради подобен проблем в САЩ, която засяга над 994 хил. автомобила.

Около 67 милиона броя от въздушните възглавници с потенциално дефектни нагнетатели трябва да бъдат незабавно подложени на сервизна проверка, изтъква Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA). Регулаторът идентифицира най-малко девет случая на експлодирали нагнетатели на въздушни възглавници, довели до наранявания, включително до два смъртни случая, в периода от 2009 г. до март 2022 г.

Сервизните акции в САЩ и Канада засягат автомобили, произведени от 2014 до 2017 г. и оборудвани с компресори, произведени от базираната в Ноксвил, щата Тенеси, ARC Automotive Inc. Компанията отхвърля тази препоръка, но заяви, че ще продължи да сътрудничи на разследването на агенцията.

В края на миналата година General Motors се сблъска с друг проблем при своите автомобили, който доведе до проверката на 740 хил. превозни средства. Компанията трябваше да стартира сервизна акция заради проблем с дневните светлини, които могат да останат активни дори и след деактивиране. Акцията засяга моделите Cadillac CT4 и CT5; Buick Envision; Автомобили Cadillac Escalade и Escalade ESV, Chevrolet Silverado 1500, Suburban, Tahoe, GMC Sierra 1500, Yukon и Yukon XL, произведени между 2020 и 2023 г.

От General Motors посочват, че софтуерът на модула, отговарящ за светлинното тяло, ще бъде коригиран от съответния дилър чрез безжична актуализация, за да се премахне проблемът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още