IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканци призоваха Байдън да се откаже от строгите стандарти за емисиите при колите

Планът на администрацията на президента „ефективно ще доведе до скъп преход към електрически автомобили“, изтъкват политиците

18:45 | 25.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група от 27 републиканци в Сената на САЩ призова в четвъртък администрацията на президента Джо Байдън да се откаже от плана си за драстично намаляване на емисиите от превозни средства до 2032 г., съобщава Ройтерс.

В писмо, в чието съставяне взима участие и сенаторът Шели Мур Капито, политиците изтъкват, че планът на администрацията „ефективно ще доведе до скъп преход към електрически автомобили и пикапи при липса на указания от Конгреса“.

Предложението на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA), публикувано през април, изчислява, че рязкото намаляване на емисиите ще свие с 67% продажбите на нови лекотоварни автомобили до 2032 г.

В сряда Камарата на представителите гласува за отмяна на регламента за емисиите на Белия дом за тежкотоварни превозни средства. Праз април това направи и Сенатът. От администрацията на президента посочиха, че Байдън ще наложи вето на решението. Отмяната на ветото ще изисква две трети от гласовете в двете камари - висок праг, който не се очаква да бъде достигнат, съобщава CNN.

Републиканците критикуват правилото за емисиите като прекалено обременяващо, като твърдят, че то ще навреди на транспортната индустрия и ще има отрицателни вълнообразни ефекти върху икономиката. Демократите от своя страна казват, че регламентът е необходим за ограничаване на замърсяването и подобряване на качеството на въздуха в САЩ.

Гласуването в Камарата на представителите се провали най-вече по партийна линия, като републиканците гласуваха за отмяна, а демократите гласуваха за оставяне на правилото в сила само с няколко кръстосани гласувания.

При гласуването в Сената демократът сенатор Джо Манчин от Западна Вирджиния беше единственият представител на своята партия, който подкрепи републиканците.

Окончателното правило, което беше прието от EPA през декември, определя „нови стандарти за емисиите, които са значително по-строги и покриват по-широк диапазон от условия на работата на тежкотоварните превозни средства в сравнение с днешните стандарти“, посочва регулаторът, който добави, че промяната е необходима, тъй като емисиите от тези камиони са „важен фактор за концентрациите на озон и прахови частици и произтичащата от тях заплаха за общественото здраве“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
https://***.ambo-pipeline.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
В Кремле напомнили о единственной правовой основе урегулирования в Карабахе https://ria.ru/20230525/tselostnost-1874144007.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още