IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola рискува да бъде извадена от Nasdaq

Дружеството има срок до 20 ноември, за да се съобрази с правилото за минимална цена на акциите над 1 долар за брой 

10:28 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Закъсалият производител на електрически камиони Nikola рискува да бъде изваден от Nasdaq, разкри компанията в регулаторно заявление. 

Компанията заяви, че на 24 май е получила известие за изваждане от борсата, тъй като цената на акциите ѝ е била под 1 долара за брой през последните 30 дни. Дружеството има срок до 20 ноември, за да се съобрази с правилото за минимална цена на Nasdaq, което изисква цената на акциите да бъде над 1 долар в продължение на 10 последователни работни дни.

Акциите на Nikola достигнаха 65,90 долара през 2020 г., когато компанията се ръководеше от съоснователя Тревър Милтън, който бе осъден заради федерална измама с ценни книжа. Оттогава акциите поевтиняха с 20% до 0,62 долара, предава TechCrunch.

Nikola е сред все по-големия брой компании, които станаха публични чрез сливане с дружество със специална цел за придобиване, а впоследствие пазарната им капитализация падна значително, като в някои случаи се стига до изключване от борсата. Този месец Lordstown Motors съобщи, че също е получила известие за изключване от борсата. Уведомлението, както и провалената сделка с Foxconn, накараха Lordstown да извърши обратно разделяне на акциите. Много от тези компании за мобилност бяха привлечени от капитала, до който публичните пазари имат достъп. А използването на дружество със специална цел (SPAC) като финансов инструмент изглежда работеше в началото, като много от тях се превърнаха в хитови акции през 2021 г.

Сега обаче фундаменталните фактори настигат компании като Nikola, както и други дружества със специална цел като Arrival, Bird и Canoo.

Nikola работи за набиране на повече средства чрез емитиране на повече акции. Тя призовава акционерите да гласуват за предложение, което ще ѝ позволи да увеличи броя на обикновените акции на компанията. За да бъде прието това предложение, е необходимо собствениците на повече от 50% от акциите в обращение да гласуват в подкрепа на предложението.

Анализаторът на JPMorgan Бил Питърсън написа по-рано този месец, че макар стратегията и новият фокус на Nikola да имат смисъл, той е скептичен по отношение на разрастването на бизнеса и профила на рентабилност в сравнение с целите на компанията.

„В условията на предизвикателна пазарна среда според нас компанията няма големи възможности за набиране на капитал на този етап", пише Питърсън в бележка от 9 май, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още