IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на едро на нови коли в Индия растат с над 13% през май

Дилърите в страната успяват да преодолеят проблемите, свързани с натрупването на запаси

14:08 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на леки коли за търговски клиенти в Индия нарастват с 13,5% през май, съобщава Ройтерс, цитирайки данни на Дружеството на индийските производители на автомобили (SIAM).

Автопроизводителите са продали 334 247 превозни средства през миналия месец в сравнение с 294 392 броя година по-рано, изчислява SIAM.

Данните контрастират с продажбите на дребно, които се увеличават с 4,3% през май, след като се свиха с малко над 1% през април, тъй като дилърите трябваше да се справят с по-високите цени и натрупаните запаси поради регулаторни промени.

Според Риши Вора, вицепрезидент на консултантската фирма Kotak Securities, компаниите първо са се фокусирали върху индивидуалните клиенти, след което са се насочили към бизнеса.

Данните за автомобилните продажби се следят внимателно, тъй като те са ключов индикатор, използван за оценка на личното потребление, и носят повече от 50% тежест при изчисляването на икономическия растеж на страната.

Междувременно продажбите на двуколесни моторни превозни средства в Индия нарастват със 17,4%, подкрепени от майския сватбен сезон в северната и източната част на страната наред с продажбите на електрически скутери преди корекцията в държавните субсидии.

Индия се фокусира върху електрическата мобилност, като правителството на премиера Нарендра Моди вече предлага държавна подкрепа както за производителите, така и за потребителите. Въпреки това налагането на този вид задвижване изостава много от западните пазари поради силната зависимост на страната от вноса и ограниченото местно производство на клетки. Голямата зависимост от внос прави индийската индустрия за електрически превозни средства уязвима към прекъсвания на глобалната верига на доставки и оскъпява допълнително електрическите модели, при които батериите съставляват 40% от общите разходи.

Според консултантската фирма Arthur D. Little Индия ще трябва да инвестира над 10 млрд. долара в производството на клетки за електромобилни батерии до 2030 г., ако иска да ускори процеса на електрификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още