IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM и Samsung SDI влагат над 3 млрд. долара в завод за батерии в Индиана

Фабриката ще създаде 1700 работни места и ще започне работа през 2026 г.

20:00 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. и Samsung SDI ще построят завод за електромобилни батерии на стойност над 3 млрд. долара в Индиана, който трябва да започне работа през 2026 г., създавайки 1700 работни места, съобщава Ройтерс, като цитира губернатора на щата Ерик Холкомб.

Компаниите заявиха през април, че ще инвестират повече от 3 млрд. долара за изграждане на съвместно предприятие за производство на батерии за електромобили в САЩ, без да посочват обаче местоположението му.

Ройтерс съобщи през януари, че GM се е отказал от изграждането на четвърти завод за батерии съвместно с LG Energy Solution в Индиана, добавяйки, че концернът все още може да избере Индиана за строеж на гигафабрика с друг партньор.

Съвместният завод на GM и Samsung SDI близо до Ню Карлайл, Индиана, ще разполага  с годишен производствен капацитет от 30 гигаватчаса (ГВтч). Фабриката ще произвежда призматични и цилиндрични батерийни клетки с високо съдържание на никел.

„Осигурявайки Индиана като силна опора заедно с GM, Samsung SDI ще доставя продукти с най-високо ниво на безопасност и качество в опит да помогне на САЩ да се придвижат напред към ерата на електрическите превозни средства“, изтъква главният изпълнителен директор на Samsung SDI Юньо Чой.

Министерството на енергетиката на САЩ финализира заем от 2,5 млрд. долара за съвместното предприятие GM-LG Energy Ultium Cells LLC в края на миналата година. Компаниите строят завод на стойност 2,6 млрд. долара в Мичиган, който трябва да отвори врати през 2024 г. след откриването наподобен завод в Охайо, като строят друг в Тенеси.

GM очаква да произведе 400 000 електрически превозни средства в Северна Америка от 2022 г. до средата на 2024 г. и да увеличи капацитета за коли с това задвижване в Северна Америка до 1 милион броя годишно през 2025 г.

Ройтерс съобщи през април, че GM обмисля изграждането на поне два допълнителни монтажни завода за електромобили освен въпросните четири, които ще отговорят на бъдещото търсене на пазара на електрически коли.

Пак през април президентът на United Auto Workers Шон Фейн и американският сенатор Бърни Сандърс разкритикуваха съвместното предприятие GM-LG в Охайо, изтъквайки, че плаща на работниците си много по-малко, отколкото на служителите в монтажния завод, въпреки че се възползва от огромните данъчни стимули, осигурени от правителството на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още