IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla повтаря упражнението – повишава цената на Model Y за пазара в САЩ

Стартовата цена на Model Y вече започва от 47 740 долара, става ясно от уебсайта на компанията

13:19 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. увеличи цената на своя SUV Model Y, предлаган в САЩ, за трети път през последните два месеца, добавяйки още 250 долара за базовата версия на своя най-продаван модел, съобщава Bloomberg.

Сега стартовата цена на Model Y започва от 47 740 долара, става ясно от уебсайта на компанията. Цената на версиите Long Range и Performance остава същата.

В средата на май Tesla повиши цените на своите превозни средства, предлагани в САЩ с по 1000 долара. Това беше трета корекция на компанията за по-малко от месец.

От началото на годината Tesla коригира цените на своите модели, предлагани на американския пазар, най-малко шест пъти, за да стимулира търсенето и да увеличи своя пазарен дял, докато се стреми да поддържа стабилни маржовете.

„Tesla се опитва да увеличи своя марж, тъй като се сблъска с рязко намаляване на печалбата от няколкото по-ранни кръга на ценови намаления“, коментира Джон Зен, управляващ директор на консултантската фирма LMC Automotive. Той също така изтъква, че Tesla се насочва към постепенни повишения като сигнал към потенциалните клиенти, че посоката на корекция на цените се обръща.

Лесните ценови корекции отразяват и достъпа на Tesla до щедрите стимули, заложени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), който предвижда подкрепа при индивидуални покупки на електромобили в размер на 7500 долара. След като Model 3 също се класира за подобна помощ в началото на юни вече всички модели на Tesla отговарят на критериите за данъчни стимули на IRA. Това позволява на компанията да понижава или увеличава свободно цените, за да се справи с конкуренцията и с по-умереното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още