IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon започва доставки с електрическите микробуси на Rivian в Европа

Германия се очертава като първата страна, където онлайн търговецът на дребно ще разположи превозните средства през следващите седмици

13:59 | 04.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският гигант в онлайн търговията на дребно Amazon.com Inc. ще започне да използва в Европа електрическите микробуси на американския производител Rivian, като се очаква Германия да бъде първата страна в региона, където превозните средства ще се движат, съобщава Ройтерс.

Това отразява дългосрочните планове на Amazon да електрифицира своя автопарк от търговски превозни средства, изтъква компанията.

Според Amazon общо 300 електрически микробуса ще тръгнат по пътищата в районите на Мюнхен, Берлин и Дюселдорф през следващите седмици като част от мащабната поръчка за 100 хил. търговски автомобила, която ръководството на компанията направи в договор с Rivian през 2019 г.

Amazon е най-големият акционер в американския стартъп, който освен микробуси произвежда и електрически пикапи и SUV автомобили.

Rivian и Amazon ще използват специално проектиран по-къс и по-тесен микробус, който ще може свободно да се движи по градските пътища, които нямат широчината на американските.

Amazon е отделила повече от 1 млрд. евро за електрифицирането на търговския си автопарк в Европа, като 400 млн. евро са разпределени за Германия.

Онлайн търговецът започна да използва микробуси на Rivian в САЩ миналата година, като вече има над 3 хил. превозни средства с батерии, които извършват куриерски услуги в над 500 града в САЩ. Amazon се стреми да разположи 100 хил. подобни микробуса в световен мащаб до 2030 г.

Товарното отделение на електрически микробус на Rivian, с който Amazon ще извършва куриерски услуги. Източник: Bloomberg Товарното отделение на електрически микробус на Rivian, с който Amazon ще извършва куриерски услуги. Източник: Bloomberg

Rivian набра близо 12 млрд. долара при публичния си дебют в края на 2021 г., малко след като започна да произвежда първите си автомобили. Но оценката ѝ се понижи, тъй като компанията не постигна производствените си цели, затрупана от проблеми с веригата на доставки и неуспехи в работата на фабриката. Подобни трудности сполетяха почти всички стартъп компании в областта на електромобилите, което отразява трудностите при превръщането на иновативен стартъп в масов производител.

През първото тримесечие Rivian произведе 9395 автомобила, което е по-малко от изградените през същия период на миналата година 10 020 автомобила, след предварително обявеното забавяне на производството на микробуса за Amazon. Rivian заяви, че очаква да постигне целта от 50 хил. автомобила през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
форумните антиваксъре-газовици не харесват това ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още