IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Rivian преговарят за край на ексклузивността за доставките на ванове

Технологичният концерн е уведомил стартъпа, че иска да закупи около 10 хил. вана през тази година 

11:00 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Amazon.com Inc. и Rivian Automotive Inc. водят преговори за премахване на частта за ексклузивност от сделката си за електрически ванове, след като поръчката на онлайн търговеца на дребно за 2023 г. се оказа в долния край на предварително предвидения диапазон, пише The Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници. 

Съгласно условията на споразумението от 2019 г. Rivian трябва да продава всички микробуси, които произвежда, на Amazon. През последните месеци Amazon е уведомила Rivian, че иска да закупи около 10 хил. вана през тази година, което е долната граница на диапазона, който Amazon беше съобщил по-рано на автомобилния производител. 

В отговор Rivian се опитва да премахне условията за ексклузивност, което би позволило на компанията да продава своите ванове за доставки и на други клиенти. Разговорите продължават, казват източниците.

Говорителка на Amazon заяви, че компанията продължава да се ангажира да закупи 100 хил. вана от Rivian до 2030 г., каквито бяха условията, посочени в първоначалното споразумение. „Rivian остава важен партньор за Amazon и ние сме развълнувани от бъдещето", казва тя. 

„Отношенията ни с Amazon винаги са положителни. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество и се ориентираме в променящия се икономически климат, подобно на много компании“, поясняват пък от Rivian. 

Ръководителите и на двете компании хвалеха сделката, която даде на Rivian ключов клиент, а на Amazon - ключов компонент от обещанието ѝ да намали въглеродните емисии. Amazon е най-големият акционер на Rivian със 17% дял в компанията по данни на FactSet, а и има представител в Борда на директорите на Rivian.

Aкциите на Rivian затвориха с понижение от 3% в понеделник. Книжата на Amazon поскъпнаха с около 1,9%.

През изминалата година Amazon предприе мерки за намаляване на разходите на фона на забавянето на продажбите в електронната търговия след рязкото им увеличаване по време на пандемията. Компанията заяви, че спира строителството на втората си централа в района на Вашингтон и съкращава над 18 хил. работници, което е едно от най-големите съкращения сред технологичните компании.

За Rivian договорът с Amazon осигури стабилно търсене на един от трите автомобила, които автомобилният производител произвежда в завода си в Нормал, щата Илинойс. Ако Amazon се съгласи да прекрати споразумението за ексклузивност, Rivian ще трябва да намери нови търговски клиенти за вановете.
Сделката с Amazon се оценява положително от инвеститорите като важен стабилизиращ фактор за стартиращия автомобилен производител и потвърждение на неговата технология.  

„Amazon представлява толкова голям клиент или толкова голям резерв от търсене за нас", заяви главният изпълнителен директор на Rivian Робърт Скаринг в края на 2021 г., скоро след първичното публично предлагане на компанията.

Amazon и Rivian работят в тясно сътрудничество по разработването на електрическия ван. Промяна в отношенията с концерна ще отбележи поредното предизвикателство за Rivian, която е подложена на натиск да намали разходите и да увеличи производството на фабриката. Компанията също така произвежда пикапа R1T и SUV R1S за клиенти от търговията на дребно.

Rivian е сред най-значимите стартъпи за електрически превозни средства, появили се през последните години след възхода на лидера в областта на електрическите превозни средства Tesla Inc. Подобно на други млади компании за електрически превозни средства Rivian е подложена на натиск от нарастващите разходи и нарушенията във веригата за доставки. Акциите на компанията са се обезценили с около 90% от високите си стойности след IPO-то в края на 2021 г.

Базираният в Ървайн, щата Калифорния, производител на електромобили изгори 6,6 млрд. долара през 2022 г., след като започна годината с повече от 18 млрд. долара - голяма част от тях набрани при добре възприетото първично публично предлагане през ноември 2021 г. По време на разговора за финансовите резултати през миналия месец ръководителите на Rivian заявиха, че разполагат с достатъчно парични средства, за да издържат до 2025 г.

През миналата седмица Rivian заяви, че ще набере 1,3 млрд. долара чрез продажбата на зелени конвертируеми облигации. На следващия ден акциите се сринаха с около 15%. 

За да запази паричните средства, Rivian извърши два кръга съкращения и отложи плановете си за бъдещи бизнес линии, като например по-достъпната линия автомобили R2. Скаринг заяви, че съкращенията на работната сила са в отговор на нарастващите разходи за суровини, променящата се икономика и затягането на капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още