IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три от четирите най-продавани автомобилни марки в Русия за първото полугодие са китайски

Китайските модели представляват повече от една трета от общите продажби на нови коли в страната

17:30 | 06.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Делът на китайските компании от руския автомобилен пазар продължава да расте, след като западните производители, включително Volkswagen AG и General Motors Co., се оттеглиха от страната след началото на войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Марките Chery, Haval и Geely намират място сред четирите най-продавани бранда за автомобили в Русия през първата половина на годината, като лидер е Lada, част от групата на местния концерн „АвтоВАЗ“. Продажбите на руската марка през първите шест месеца на годината достигат 143, 618 броя, което е повече от общите продажби не следващите я три китайски компании, показват данни, публикувани в четвъртък от Асоциацията на европейския бизнес.

Китайските модели представляват повече от една трета от общите продажби на нови коли в Русия.

Общите продажби на автомобили в страната са нараснали с 10% до 428 308 броя за периода спрямо същото време на 2022 г. Продажбите растат през последните три месеца след спад, дължащ се на войната и отлива на западни марки като Volkswagen, Ford, Nissan, Toyota и Renault.

Продажбите на китайски марки, от друга страна, се увеличават, тъй като компаниите разшириха дилърските си мрежи, които представляваха 46% от наличните в Русия към края на миналия месец, сочат оценки на Otkritie Auto. Сега в Русия действат 19 китайски марки, като осем имат повече от по 100 дилърства.

Китайските автомобили навлизат и в бизнес сектора на Русия. Yandex, най-голямата руска фирма за споделено пътуване, постигна споразумение с производители, включително с Haval, Chery и Geely, за доставка на нови коли, съобщава руският вестник „Ведомости“.

Китайските марки помагат на автомобилния пазар на Русия да се възстанови от отлива на западни компании. Източник: Bloomberg Китайските марки помагат на автомобилния пазар на Русия да се възстанови от отлива на западни компании. Източник: Bloomberg

Все пак не всичко при „АвтоВАЗ“, пазарният лидер на страната, се развива гладко.  През юни концернът поиска от регионална затворническа служба да му помогне да се справи с недостига на работна ръка, като използва хора, осъдени на принудителен труд, докато се опитва да изпълни своите цели за увеличаване на производството след масовия отлив на западни инвеститори през 2022 г.

В презентация, публикувана през юни, руското Министерство на промишлеността и търговията изчислява, че стойността на производството на автомобили в Русия може да нарасне с 3,5% до около 3 трлн. рубли (35,7 млрд. долара). Това е със 7,2% повече спрямо стойността за 2022 г.

Междувременно обаче стойността на износа на индустрията вероятно ще се свие 2,4 пъти до 58,99 млрд. рубли (702 млн. долара) до края на годината, изчислява ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
А в Северна Корея сигурно даже са 4 от 4. :))) Това по-скоро трябва да го слагат в раздела Вицове и гаври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 9 месеца
Колонизирането на бившата империя върви с пълна сила...все повече се оформят като бедния суровинен придатък на Китай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още