IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis предупреди за нов дефицит на чипове в бъдеще

Геополитическите сътресения може да повторят ситуацията от 2021-2022 г., когато автомобилната индустрия беше скована от производствени загуби

21:08 | 18.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis NV очаква недостигът на полупроводници да се задълбочи отново поради нарастващото търсене на електрически превозни средства във време на повишен геополитически риск, което прави настоящия период на облекчение временен, съобщава Bloomberg.

Рискът от затягане на пазара на чипове „ще се увеличи драстично“ през следващите години, тъй като функциите на софтуера на автомобилите се увеличават, предупреждава Йоаким Каман, който ръководи отдела за покупка на полупроводници в марката Jeep, част от Stellantis.

През последните две години огромното разнообразие от полупроводници в автомобилите подсили негативните ефекти от дефицита на чипове и „след като решихме един проблем, се появи нов“, посочва Каман пред Bloomberg.

Тъй като Stellantis преминава към електромобили, изискващи по-сложни чипове и общи платформи, всеки недостиг „може да засегне не само един или два от нашите заводи, но може би пет, шест или седем“, добавя още Каман.

Продължителните затруднения при доставките на полупроводници засегнаха производството на превозни средства по време на пандемията от коронавирус. Въпреки че кризата почти е приключила, капацитетът за производство на чипове остава ограничен. Индустрията все още е обект на повишен геополитически риск, след като Китай заяви, че ще ограничи износа на два метала, използвани в полупроводниковата и електромобилната индустрия.

За да смекчи тези рискове, Stellantis сключва сделки с Infineon Technologies AG, NXP Semiconductors NV и Qualcomm Inc. и създава база данни за полупроводници с планове за поръчки, които се простират години в бъдещето. Stellantis планира да инвестира 10 млрд. евро до 2030 г. за осигуряване на различни видове полупроводници.

Компанията също така работи с AiMotive и SiliconAuto за разработване на свои собствени полупроводници.

Stellantis е сред големите производители на автомобили, преминаващи към електрически превозни средства, където се използват значително повече чипове, отколкото при колите, работещи на бензин или дизел. Миналия месец компанията разкри планове за електромобил, който ще се предлага на цена под 25 000 евро. Той се очаква на пазара в началото на следващата година.

Засега ситуацията с чиповете показва значително подобряване с достатъчно предлагане за втората половина на годината, въпреки че е „само въпрос на време“ да се появи следващото предизвикателство, изтъква още Каман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още