IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land Rover помага на Tata Motors да отчете по-добра от очакваното печалба

Междувременно ръстът на приходите на Tata от продажбата на леки автомобили се забавя до 11% спрямо 15 на сто за предходното тримесечие

21:50 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tata Motors, най-големият производител на автомобили в Индия по приходи, надмина очакванията на анализаторите за печалбата за тримесечието, подпомогнат от силното търсене на автомобилите на британската компания Jaguar Land Rover (JLR), съобщава Ройтерс.

Базираното в Обединеното кралство подразделение на Tata, което представлява 70% от приходите на групата в глобален мащаб, се възползва от силното търсене на своите SUV-ове с по-висок марж като Range Rover и възстановеното предлагане на полупроводници след осакатяващия недостиг, продължил няколко тримесечия.

JLR регистрира най-високите си нива на производство за последните девет тримесечия в периода април-юни, докато силните продажби на дребно осигуриха скок на приходите от 66%.

Междувременно приходите на Tata от продажбата на леки автомобили са нараснали с 11%. Тук се наблюдава забавяне спрямо отчетените предходното тримесечие 15%.

Tata, която произвежда най-популярния SUV в Индия, Nexon, повиши цените три пъти тази година, но „не очаква големи скокове“ в близко бъдеще, заяви главният финансов директор на групата П.Б. Баладжи.

Спред него търсенето на леки коли се очаква да остане стабилно през следващите тримесечия. Производството на JLR обаче се очаква да спадне през това тримесечие поради годишно спиране на завода на концерна през лятото.

Базираният в Мумбай автомобилен производител отчете консолидирана нетна печалба от 32,03 млрд. рупии (391,3 млн. долара) за второто тримесечие, в сравнение със загубата от преди година от 50,07 млрд. рупии.

Общите приходи на групата са нараснали с над 42% до 1,02 трлн. рупии, най-вече благодарение на JLR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още